RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter dødsfall etter kutt i rusfeltet

Oslo Universitetssykehus vil halvere antall plasser for rushavhengige i mars. Det bekymrer tillitsvalgte ved Senter for rus- og avhengighetsbehandling.

GAUSTAD: – Vi er ikke enig i dette. Det er en drastisk reduksjon som bryter med opptrappingsplanen fra 2008, sier Knut Sandli, tillitsvalgt i Fagforbundet i Senter for rus- og avhengighetsbehandling (SRA).

Stortinget vedtok i 2008 en opptrappingsplan for rusfeltet der innsatsen og behandlingskapasiteten til tverrfaglig spesialisert behandling skulle økes, men manglende midler har gjort det vanskelig.

LES OGSÅ: Norges først rusakutt åpnet på Aker sykehus

Frykter dødsfall

I forslag til budsjett for Oslo Universitetssykehus (OUS), blir Senter for rus- og avhengighetsbehandling pålagt å spare inn 30 millioner inneværende år, på grunn av underfinansiering av Rusakutten og LAR-midler (Legemiddelassistert rehabilitering journ. anm.).

Dette innebærer at OUS må legge ned 12 avrusningsplasser for rusmiddelavhengige.

SRA er bekymret for helsetilstanden for sine pasienter, og er redd mange vil dø som følge av nedleggelse av sengeplasser.

FAGFORBUNDET: – Dette er ingen reell opptrapping

Oslo Universitetssykehus er ikke bekymret

Øystein Mæland, klinikkleder for Klinikk psykisk helse og avhengighet ved OUS, mener bekymringen hos de tillitsvalgte er fullstendig på siden av det som er poenget med reduksjonen, og sier det handler om litt mer enn bare en sengeplass.

– Ledelsen deler ikke den bekymringen som tillitsvalgte ved Senter for rus- og avhengighetsbehandling har. Det er riktig at det blir reduksjon i antall plasser, men antallet senger sier lite om kvalitet og omfang på det totale tilbudet vi kan gi befolkningen, sier Mæland, og legger til:

– Omorganiseringen vi nå gjennomfører skal sikre at alle, uavhengige av type rusproblem, skal få tilgang til akutt hjelp og utredning. En slik vurdering gir bedre grunnlag for å legge et videre behandlingsløp for den enkelte og riktigere bruk av våre plasser. Dessuten har vi gjennom fjoråret hatt lav beleggsprosent på de avrusningene som nå reduseres, sier han.

Mæland sier at kapasitetsproblemer som de måtte møte på, vil de løse, men at det er en god begrunnelse for hvorfor dette blir gjort.

– Det er god faglig begrunnelse for å samlokalisere rusakutt og avgiftningsapparatet i lokaler ved Aker sykehus. Det legger grunnlag for et styrket fagmiljø og god ressursutnyttelse.

– Vi strever med å få unna køen

SRA er redd for at nedkuttingen vil medføre kvalitetsproblemer i den hjelpen som gis i dag, og mener sterkt det bør unngås.

– Man bør ikke redusere antall avrusningsplasser etter hva vi har i dag. Å ha nok plasser er et absolutt krav. Det er fortsatt køer, og vi strever med å få unna køen. Det som vil skje er at de som ikke har plasser, vil forbli på gaten fordi de ikke finner noe annet, og det øker faren for overdoser, sier Mona Baadstø Hansen fra Overlegeforeningen i SRA.

SRA gjør så godt de kan og prøver å ikke la det gå utover pasientene, men Sandli er oppgitt over situasjonen og kjenner stor frustrasjon fra pasientene.

– De er veldig fortvilte over dette. Det er lange og tunge samtaler i telefonen hvor de gråter, men vi prøver å oppmuntre og veilede, sier Sandli.

Høyres Bent Høye skal i møte med helse- og sosialkomiteén hvor problemet vil bli lagt fram, og SRA håper da et OUS får beskjed om at de ikke kan kutte, og at et de får et tilstrekkelig budsjett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere