*Nettavisen* Nyheter.

Frykter enda mer kaos og støv

Steinar Saghaug retter en advarende pekefinger mot IKEA sine utbyggingsplaner på Furuset. - Har de penger til idrettsanlegg, bør de også bidra til gode trafikkløsninger, sier han.

YOUNGSTORVET/FURUSET: Lederen av samferdselsgruppa i Groruddalen Miljøforum slutter seg ikke uten videre til jubelgjengen som hyller IKEA sine utbyggingsplaner på Stubberudmyra. Et 10.000 kvadratmeter større varehus, samt et svært idrettsanlegg, vil genere enda mer trafikk i et overbelastet område, frykter Saghaug. Han er fortørnet over at byråd Peter N. Myhre ikke ser trafikkutfordringene i området.

Provosert

- Jeg mener byråden tar grunnleggende feil. Dette er en gigantutbygging. Å bagatellisere er en ting, men når han samtidig benekter at det generer trafikk, har han ikke skjønt noe. Det er alvorlig at en byråd ikke ser at dette er en utfordring, smeller Saghaug.
Sist uke ble IKEA sine planer for nytt varehus på Furuset offentliggjort. Leder for samferdselsgruppa i Groruddalen Miljøforum, Steinar Saghaug, er bekymret over planene. Han beskriver det hele som en gigantutbygging som vil skape enda mer miljøproblemer i et allerede overbelastet område.
- Såvidt jeg forstår klarer ikke IKEA selv å si noe om trafikkmengden de bidrar til i dag. Alle som bruker området ser jo at det til tider står stille. En forutsetning for prosjektet må være at det gjøres noe med trafikkforholdene, sier Saghaug.
Han mener Myhre bagatelliserer problemene og blir provosert av påstanden om at IKEA kun betjener kunder fra nærområdet.
- Jeg tror vi snakker om minst halve Oslo. Inne på IKEA hører meg til og med Odalsdialekt så jeg er overbevist om kundene kommer fra andre steder også. Vi snakker om et stort omland mot Gardermoen, Kongsvinger og hele Romerike, sier Saghaug som selv opprinnelig kommer fra Odal.

Miljølokk nå!

Det mye omdiskuterte miljølokket over E6 bør tvinge seg frem som en følge av IKEAs utvidelse, mener Saghaug.
- Dette kan bidra til å få det raskere frem. Privat næringsliv bør også være med i dugnaden med stat og kommune. Med lokk får vi en helt annen veiforbindelse og åpning av helt nye områder som kan bygges ut til andre formål enn skrotbutikker. Det må være i eiendomsbesitternernes interesse at det blir flere boliger i området, argumenterer Saghaug.
Alnabru-området er blant landets verste når det gjelder luftforurensing. Byggeplanene på Stubberudmyra vil utvilsomt gjøre situasjonen enda verre, om ikke det gjøres noe med veisystemet, påpeker Saghaug.
- Alle som har kjørt E6 ser hvilken bakgård området er blitt. Vi må transformere området til noe hyggelig som inviterer til en helt annen type virksomhet, sier han.

Diskuteres i Oslopakke 3

Statens vegvesen har ikke miljølokk over E6 inne i sine planer fordi politikerne ikke har bestilt det.
- Det diskuteres nå politisk mellom partiene i forbindelse med Oslopakke 3. Problemstillingen er aktuell, men min bekymring er at vi ikke får skaffet et bredt politisk flertall, sier Saghaug.
Talsmannen for Groruddalen Miljøforum understreker at han ikke ønsker å sparke bein under det planlagte idrettsanlegget.
- Jeg mener ikke å være lysslokker, men det må gå an å ha to tanker i hodet samtidig. IKEA har kjøpt seg til en utbygging ved å gi til idretten. Avtalen med Furuset Idrettsforening må stå ved lag. IKEA må ikke slippe for billig unna. De må også betale for å redusere ulempene for miljøet, påpeker Saghaug.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag