RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter et løsarbeidersamfunn


Tømrere i AF Gruppen Norge AS, Michael James, Pål Richard Larsen og Lars Erichsen, følger klubben og går onsdag 18. januar til streik mot Regjeringens foreslåtte innføring av EUs vikarbyrådirektiv. – Dette vil undergrave læretiden vi har gått i firmaet, mener de.
Tømrere i AF Gruppen Norge AS, Michael James, Pål Richard Larsen og Lars Erichsen, følger klubben og går onsdag 18. januar til streik mot Regjeringens foreslåtte innføring av EUs vikarbyrådirektiv. – Dette vil undergrave læretiden vi har gått i firmaet, mener de. Foto: FOTO: Vemund Sveen Finstad
Regjeringen ønsker å innføre EUs vikarbyrådirektiv. Men direktivet er svært omstridt. Nå blir det politisk streik.

RISLØKKA: Nå går LO Oslo og tilknyttede forbund, fagforeninger og klubber til politisk streik. Tømrere i AF Gruppen Norge AS, Pål Richard Larsen, Michael James og Lars Erichsen, er blant de som streiker.

Byggeprosjektet Risløkka kompetansesenter på Økern får stå urørt en dag mens håndverkerne tar fanen fatt i protest mot Regjeringens foreslåtte innføring av EUs omstridte vikarbyrådirektiv.

 
 

Åpner opp for vikarer

– Vi ønsker ikke at arbeidere skal få en skrape av arbeidsgiver, derfor blir det ikke aktuelt å forlenge, sier Roy Pedersen I LO Oslo om streiken, som foregår på Youngstorget 18.januar i tidsrommet 12.30 til 16.00.

EUs vikarbyrådirektiv vil, om innført, åpne arbeidsmarkedet i Norge ytterligere opp for at vikarbyråer og leiefirma kan etableres. Per i dag er innleie av arbeidskraft svært begrenset i norsk lov og avtaleverk, og hovedregelen er at arbeidstakere skal ansettes fast, uten tidsbegrensning.

– Vi frykter at direktivet skal gjøre det som er ulovlig lovlig, sier Pedersen.

Løsarbeidersamfunn

LO mener resultatet av direktivet kan bli et større løsarbeidersamfunn, noe de allerede i dag mener er for utbredt.

– Faste ansettelser, kontroll på arbeidstida, skikkelig lønn. Tukler du med faste ansettelser vil det på sikt ha konsekvenser for fagbevegelsens innflytelse, og det vil arbeidsgiversiden tjene på. Det er derfor de er så ivrig på å få det innført, sier Pedersen.

Tømrerne på Risløkka mener et vikarbyrådirektiv kan gjøre det enda mer upopulært å bli håndverker i Norge.

– For å gi et praktisk eksempel; det kommer en kar hit fra et vikarbyrå for å være her i to dager, og sier han skal ha samme rettigheter som oss? Yeah right, sier Michael James hoderystende, som mener direktivet vil undergrave læretiden tømrerne har gått i firmaet.

Trenger likebehandling

Samtidig som direktivet åpner opp for ustrakt bruk av vikarbyrå og leiefirma skal det også i teorien garantere at byråene opptrer seriøst og gir sine ansatte gode arbeidsvilkår; det såkalte «likebehandlingsprinsippet», som innebærer at de som leies inn minst skal ha de lønns- og ansettelsesvilkår som vedkommende ville hatt dersom han eller hun var fast ansatt.

– Likebehandling er et prinsipp vi er for, men vi trenger ikke vikarbyrådirektivet for å innføre det. Du vil heller aldri få helt lik behandling før du er fast ansatt i det firmaet du jobber hos, mener Pedersen.

På Risløkka frykter håndverkerne en motsatt effekt på sikt.

– Jeg tror det blir lettere for firma å leie billigere arbeidskraft. Det blir mer at vi blir dratt ned til vikarenes lønnsnivå, og ikke de til vårt, mener Michael James.

Vil ha veto

LO frykter at direktivet på sikt vil gi en uthuling av rettigheter som folk i dag har.

– Direktivet vil gjøre om på styrkeforholdet i arbeidslivet som i dag hviler på en fagbevegelse som har innflytelse, sier han.

Han mener det å løse opp prinsippet om faste ansettelser også på sikt vil gå ut over velferdsstaten, ved at skatteinntekter blir mindre.

Det er EØS-avtalen som pålegger norske myndigheter å innføre direktivet, men avtalen har en reservasjonsrett. Arbeiderpartiets stortingsgruppe har sagt ja til direktivet, men LO håper de vil få til et flertall for å legge ned veto.

– Det er nesten en enstemmig fagbevegelse som støtter et veto, og denne streiken, sier Pedersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere