Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter for bydelens tjenester

Jøran Kallmyr (FrP).
Jøran Kallmyr (FrP).
Bydel Søndre Nordstrand gikk med svimlende 73 millioner kroner i underskudd i 2008, og må spare inn 90 millioner i 2009.

SENTRUM: Dette er en alvorlig situasjon. Jeg er veldig bekymret for tjenestetilbudet i bydel Søndre Nordstrand, sier konstituert byråd for velferd og sosiale tjenester Jøran Kallmyr (FrP).

Byråden sier at det ikke hjelper å pøse inn flere penger i bydelsøkonomien.

Nei, det er alt for enkelt å si at det står på penger. Hvis alle bydelene skulle få tilsvarende summer som Søndre Nordstrand ville regningen bli på 1,1 milliarder kroner. Det er det ingen partier som går inn for, sier Kallmyr.

Under oppsyn

Bydel Søndre Nordstrand får dobbelt så mange kroner per hode som de får i Bydel St. Hanshaugen, og det viser jo at kriteriesystemet virker, sier byråden.

Det vakte stor oppsikt da det ble oppdaget at Bydel Nordstrand hadde et underskudd på 52 millioner kroner fra 2004. En tøff omstillingsprosess har ført til at Bydel Nordstrand nå kan se med forsiktig optimisme på 2009.

En rekke bydeler har eller har hatt så dårlig styr på økonomien sin at de er med i et tvungent samarbeid med byrådsavdeling for velferd og sosial tjenester. Dette gjelder både Nordstrand og Søndre Nordstrand, så vel som Alna og Sagene.

Sagene bydel er nå oppe i et betydelig overskudd, og Nordstrand klarer seg bra, sier byråd Kallmyr.

Har fått råd

Men burde ikke dette samarbeidet med bydelen ført til omlegginger?

Vi har hatt en rekke møter med bydelen om hvordan de kan få ned kostnadnivået , i tillegg til alle tiltakene vi har satt i gang, men jeg registrerer at disse ikke er omsatt i praksis, sier Jøran Kallmyr (FrP). Nå mener han det må gjøres en grundigere jobb for å finne ut hvorfor bydelen har kommet et slikt økonomisk uføre. Hvilke tiltak byrådsavdelingen alt sier at de har kommet med, kan du lese i faktaboksen som ligger ved denne saken.

Vi må se på hvor vi bruker ressurser uten å få tilbake nok tjenester. Jeg skal ikke lukke døra for at det finnes spesielle forhold i Søndre Nordstrand, men det er ikke hele forklaringen, sier Kallmyr.

Må følge loven

Vil folk i Søndre Nordstrand få de tjenestene de skal ha?

Vi må følge loven, men jeg er bekymret for at folk i bydelen ikke får de tjenestene de skal ha, sier Kallmyr. Han forteller at bydelen i 2009 må spare inn 90 millioner av et totalbudsjett på om lag 600 millioner kroner.

Aktivitetsnivået er feil. De andre bydelene klarer å løse problemene billigere, sier byråden, som er spesielt opptatt av at Bydel Søndre Nordstrand har et svært kostbart barnevern.

Barnevernet bruker forholdsvis mange institusjonstiltak og få lokale tiltak i forhold til andre bydeler, og ligger merkbart over de andre bydelene i barnevernskostnader. En av grunnene til det kan jo være at barn kommer for seint i kontakt med barnevernet, sier Kallmyr.

Byråd Jøran Kallmyr sier bydelens ansatte og politikere nå må jobbe sammen med byråd og bystyre for å få kontroll over situasjonen. Bydelen har allerede fått flere barnevernskonsulenter som skal finne ut av hvorfor dette tjenesteområdet er så dyrt i forhold til andre bydeler.

Bydelsutvalget må ikke gå i fellen og tro at alt er så bra i Søndre Nordstrand, for det er det ikke, sier Kallmyr.

Vurderer gjeldslette

Byrådet vil vurdere en sak om gjeldslette etter at 2008-regnskapet er avsluttet, og vil sende en sak til bystyret om dette i vår.

Bydelsdirektør Turid Glærum har valgt å trekke seg som bydelsdirektør, men vil fortsette i stillingen til 1. mars.

Jeg er svært glad for at Glærum blir så lenge, så vil slipper et kaotisk skifte, sier Kallmyr.

Byråden sier han ikke vet hvem som overtar den tunge jobben, men røper at en person trolig beordres til stillingen i påvente av nyansettelse.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!