*Nettavisen* Nyheter.

Frykter for «Kikkis» livskvalitet

REDUSERER: Margrethe Hjortnæs ser ikke lyst på bydelens planer om å ta fra datteren Christine enda en dag på Ragna Ringdals dagsenter. Foto: Foto: Anne Marie Huck Quaye

Margrethe Hjortnæs ser med fortvilelse på bydelens planer om å kutte i tilbudet på Ragna Ringdals Dagsenter- datterens andre hjem.

Klikk på bildet for å forstørre.

Margrethe Hjortnæs håper at bydelen vil snu i sine kutt-planer. Foto: Anne Marie Huck Quaye

KORSVOLL: Datteren til Margrethe Hjortnæs (85 år) har Downs syndrom, hun har ikke språk og er helt blind. Kikki, eller Christine om du vil, har vært på Ragna Ringdals Dagsenter et -ressurssenter for psykisk utviklingshemmede, siden hun var 13 år. Christine er nå 55 år.

– Hun har det så fantastisk på Ragna Ringdal, sier Margrethe.

Datteren har siden mamma ble pensjonert bodd på bosenter på Østhorn, og risikerer nå, sammen med to andre personer, å miste enda en dag på dagsenteret.

Reduksjon

Tilbudet har ved flere anledninger blitt redusert tidligere. Denne gangen er det snakk om å gå fra 4 dager til 3 dager i uka.

– I verste fall betaler jeg de rundt 5000 kronene i måneden, fra min pensjon, sier Margrethe, som mener det må finnes andre måter å spare penger på for bydelen.

For flere år tilbake gikk bydelspolitikerne inn for å fortsette tilbudet, men denne gangen ser det mørkt ut. Nå er saken klaget inn for Oslo kommunes sentrale klagenemd. Saken er foreløpig ikke behandlet.

Spare på de svakeste

– Jeg vet ikke om Nordre Aker er bedre eller verre enn andre bydeler, men jeg synes det er dårlig gjort å spare penger på de aller svakeste, sier Margrethe.

– Hvis min datter mister den dagen, så kommer andre bydeler også til å følge etter, tror Margrethe.

Og hvis det skulle være noen tvil om senteret er viktig i brukernes hverdag, kan mamma Margrethe nevne positive effekter i fleng:

– Det holder huet hennes mye mer i orden. På Ragna Ringdal har de sangstunder med musikk, et viktig sosialt fellesskap og de har mye fysisk trening, alt fra vanndans til gym. For mange vil en reduksjon i tilbudet føre til problemer av psykisk karakter og mer isolasjon, frykter Margrethe.

Stabilitet

Hun forteller om et stabilt personale som kjenner alle brukerne godt og positive aktiviteter som styrker datterens livskvalitet. En dag mindre i uka vil få store konsekvenser.

Selv om Margrethe ikke vil si et vondt ord om bosenteret til datteren, legger hun ikke skjul på at mangel på stabilt personale og medbeboere med ulike behov- ikke gir fritt fram for å aktivisere beboerne i stor nok grad. Dagsenteret er en vesentlig kilde for aktivitet for brukerne.

– Det er et prinsipp i dette å gå fra hjemmet til en «arbeidsplass», sier daglig leder for Stiftelsen Ragna Ringdals Dagsenter Stig Sætre. Han forteller at det er et ønske og behov for aktiviteter fem dager i uka.

– Det er brukere som har vært her i mange år, og de har jo nettverket sitt her, sier Sætre.

Skifte mening?

– De i bydelen har jo aldri truffet min Kikki, sier Margrethe som håper på at det vil bli en annen beslutning.

Margrethe forteller at hun selv er i en såpass heldig økonomisk situasjon at hun kan betale for Kikki. Men hun vet godt at ikke de andre foreldrene er i samme situasjon, og at det rett og slett betyr slutten på et tilbud for mange.

– Det skal vel ikke være sånn at det skal komme an på om man har råd eller ikke at barna dine får et bra tilbud, sier hun og poengterer urrettferdigheten.

– Mitt håp er at de kunne funnet noe annet å spare penger på, sier Magrethe, som forteller at fellesskapet datteren har med de andre på Ragna Ringdal er uvurderlig.

– Kikki føler seg trygg på Ragna Ringdal. Det er hennes andre hjem, sier Margrethe.

– Det en fordel å ha et godt tilbud, men vi må ta til etteretning det bydelen gjør. Slik er livet, men vi er ikke glad for det, sier Sætre.

Ikke uforsvarlig med kutt

– Dårlig økonomi utløser at man må tenke nytt å forsøke å få et tilnærmet like godt tilbud med mindre penger, sier bydelsutvalgets leder Bent Gether-Rønning (H).

Han kan ikke love at politikerne vil ta en annen beslutning i denne saken, og forteller at tjenester som ikke er lovpålagte blir nedprioritert i en stram bydelsøkonomi.

– Det vil ikke få de store konsekvensene, selv om det selvfølgelig kan oppfattes som et dårligere tilbud, mener Gether-Rønning. Han presiserer at brukerne av Ragna Ringdals Dagsentere er personer som trenger mye hjelp.

– Det har vært varslet og diskutert i bydelen og det har ikke blitt gitt noen klare signaler om at vi synes at dette er uforsvarlig- eller at vi må gjøre det på en annen måte, sier Gether-Rønning som likevel hadde håpet på å slippe slike problemstillinger.

– I mange tilfeller ønsker man å gjøre mer enn det forsvarlige også, men når økonomien er som den er må man ta de viktigste tingene først, også blir alt annet bonus, sier han. Han mener at noe av problemet som nå oppstår kommer av at man har hatt generelt sett gode tider i lang tid, og når det nå strammes til blir det vanskelig å akseptere et dårligere tilbud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.