RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

REDDE: Fra venstre: Elin Mathisen, Egil Husmo, Rikke Komissar, Simon Stranger, Arild Meland og FAU-leder på Løren skole Kari Anna Fiskvik. Alle er småbarnsforeldre og bor i området. FOTO: JULIE MESSEL
REDDE: Fra venstre: Elin Mathisen, Egil Husmo, Rikke Komissar, Simon Stranger, Arild Meland og FAU-leder på Løren skole Kari Anna Fiskvik. Alle er småbarnsforeldre og bor i området. FOTO: JULIE MESSEL

Frykter for ungene sine

– Å planlegge en slik bolig midt i et boligområde, i Løren skoles travleste skolevei virker mildt sagt lite gjennomtenkt, sier naboer og småbarnsforeldre på Risløkka.

OSLO: Bydel Bjerke vedtok i BU-møte 7. februar å erstatte eksisterende bebyggelse i Skogvollveien 35 med et leilighetskompleks for 10 personer med sterk rusrelatert historikk, og med psykiske problemer. Boligen skal stå ferdig i 2014.

Inntil i dag har bebyggelsen på tomta huset en bolig for folk med ulike  funksjonshemminger. Disse er nå flyttet og boligen er vedtatt revet.

Naboer er engstelige, usikre og forbannet over å ha fått nyheten om at folk med rusrelaterte og psykiske diagnoser skal inn i boligområdet.

- Dette er lite gjennomtenkt, sier Egil Husmo.

Han har et barn på to år, i barnehagen som ligger kloss inntil den aktuelle tomten i Skogvollveien, og et barn på Løren skole.

Rusmiljø

Å skape et miljø for psykiske syke midt blant alle barnefamiliene her på Risløkka, synes ikke naboene noe om.
Beboer i Johan Sverdrups vei og tobarnsmor Rikke Komissar er forbanna.

- En bolig med rusa personer vil tiltrekke seg et helt miljø. Vi kan ikke ha en slik institusjon i områdets travleste skolevei. Det blir bare fler og fler småbarnsfamilier her, sier Komissar, som frykter for store konsekvenser både når det gjelder ustabile personer og rusmiljø.

Leder i FAU ved Løren skole Kari Anna Fiskvik er oppgitt.

- Vi er ikke blitt tatt med på råd. Det er laget en konsekvensutredning der vi ikke er blitt spurt overhodet. Vi får heller ikke ordentlig svar når vi henvender oss til bydelen, sier tobarnsmoren og FAU-lederen.

Krever skjerming

- I denne rapporten står det til og med at denne gruppen beboere trenger skjerming. Hva annet skal vi tro enn at det ikke blir trygt i dette området når rapporten så tydelig sier at dette er beboere som må skjermes fra omgivelsene, sier Komissar.

Hun har tidligere vært i kontakt med både bydelsadministrasjonen og BU-politikere, men de virker lite forståelsesfulle for vår bekymring.

- Konsekvensrapporten som er skrevet virker som et rent bestillingsverk fra bydelen. Her er det ikke ett ord om hvilke negative konsekvenser dette kan gi, sier Komissar.

Både naboer og FAU føler seg forbigått i utredningen, og krever en ny utredning før endelig beslutning tas i denne saken.

- Politikerne og bydelen har også ansvar for at barn og unge samt innbyggerne som bor der føler seg trygge. Risløkka er kjent for å være et trygt område, med høy bokvalitet. Hvorfor bydelen ønsker å røske opp dette er for oss totalt uforståelig.

Forståelse

Naboene får forståelse for at de er engstelige av Bydel Bjerkes BU-leder Steinar Arnesen:

– Her må vi bare ta vår del av kaka og informere bedre, sier arbeiderpartipolitikeren.

– Hva tenker du om naboenes frykt?

– Jeg forstår at vi her ikke har informert godt nok. Dette er en gruppe beboere som ønsker seg ro og fred med omgivelsene. Jeg tror ikke naboene har noe å frykte, sier Arnesen.

Han mener han er like mye ombudsmann for småbarnsfamiliene på Risløkka, som for slitne rusmisbrukere.

- Begge skal behandles med like mye respekt. Vi bor i en by der vi faktisk har en plikt til at alle skal ha verdige boforhold. Dette er et sted for eldre rusmisbrukere som skal i havn og ha det bra. Huset er tegnet slik at det er introvert. Det har døgnbemanning, sier Arnesen og fortsetter:

- Likevel viser engstelsen at vi har et stort behov for å informere nabolaget Ambisjonene er at disse blir et integrert del av et godt nabolag. Dette er ikke unge eksperimentelle rusbrukere. Jeg har tillit til at vi skal få en god dialog.

Uenig

Bydelsdirektør på Bjerke, Kari-Anne Mathisen, mener frykt for denne utbyggingen er ubegrunnet.

– Jeg mener er beboernes bekymring er uberettiget.  Denne boligen kommer til å være bemannet.

– Synes du naboene er hysteriske?

– Hysterisk vil jeg ikke kalle det. Alle er bekymret når det kommer noe ukjent. Men det er nok uberettiget engstelse. sier Mathisen.

– Det er sånn at alle har berettigelse til å bo et sted, også denne gruppen som skal bo her, sier Mathisen.

– Naboene føler de ikke er blitt informert godt nok og vil bli tatt med på råd.

– Vi pleier ikke å ta naboer med på råd. Det er en unaturlig i saker som denne. Her har det ligget en samme type bolig tidligere. Hva informasjon angår er det kommet mange henvendelser, vi har besvart dem så godt vi har kunnet, sier Mathisen.

Hun understreker at de vil følge prosjektet nøye.

LES OGSÅ:

Østerdalsgata 7- et verdig stopp på veien

Natthjemmet fryktes nedlagt

- Jeg blir sint når jeg ser vi kan bygge Holmenkollen og Operaen

Forsøkte å dytte mann foran t-bane

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere