*Nettavisen* Nyheter.

Frykter fordobling av dopbeslag

Tollerne på Alnabru gjorde over 100 beslag av ulovlige stoffer i januar. Tendensen viser at det kan bli en fordobling av narkotika som sendes i posten. Mye av stoffet kommer ikke lenger enn til Alnabru.

Alnabru: Tollerne på Postens utenlandsmottak jobber på spreng med å stoppe tilstrømning av ulovlige narkotiske stoffer som sendes i posten.
Bare i januar har vi gjort over hundre beslag av ulovlige stoffer. I hele fjoråret gjorde vi 700 beslag. Hvis denne tendensen fortsetter kan vi forvente oss en stor økning i år, sier kontorsjef Jon Aspelund.

Lykkepiller og doping

En vanlig dag på jobb for Tollvesenet på Alnabru innebærer kontroll av forsendelser som vekker oppsikt.
Vi gjennomlyser brev og pakker der vi har mistanke om ulovlig stoff. Hvis vi oppdager noe mistenkelig, åpner vi forsendelser for nærmere undersøkelse.
Noen ganger er det uskyldige stoffer som skjuler seg i pakkene. Et brev som ble kjørt gjennom røntgen åpnes. I brevet er det et CD-omslag med marihuana-frø.
Her er det åtte stykker marihuana-frø som er sendt fra Nederland. Der er det helt lovlig å sende noe slik, men her er det ikke. Dette beslaglegger vi, sier Aspelund.
Flere brev og pakker blir åpnet og mer stoff stoppet på vei inn i landet i løpet av kort tid.

Travel hverdag

Tollvesenet sentraliserte fortolling av utenlandssendinger til Postens Godssenter på Alnabru for to år siden. Før dette var det regionale sentre som sto for fortolling av posten.
Det er ganske greit at vi er samlet på ett sted. Slik har vi mulighet til å omdisponere ressurser, sier Aspelund.
Økt antall småpakker med både lovlige og ulovlige legemidler har ført til økt arbeidsmengde for tollerne på Postens utenlandsmottak.
Folk bestiller legemidler fra utlandet. Noe av det er lovlige stoffer fra EU. Samtidig opplever vi en stor økning i antall beslag av midler som er reseptbelagt i Norge.
Aspelund ser med bekymring på antall beslag av ulovlige medisiner.
Det har tatt helt av i år. Januar måned pleier å være ganske stille. I år var det ikke tilfelle. Særlig gjelder det midler som Effedrin og Valium. I tillegg er det også en del dopingmidler som brukes av enkelte miljøer rundt treningssentre.

Netthandel

En av grunnene til at tollerne gjør flere beslag er at de har bedre kjennskap til aktørene.
Mye av det vi beslaglegger kommer fra samme avsendere. Vi kjenner til flere aktører som retter seg spesielt til det norske markedet.
Det finnes flere internettapoteker som til og med bruker det norske språket.
Det handles over internett som aldri før og det er hovedgrunnen til økningen, sier Espelund.
Lovlige medisiner som bestilles over internett sendes tilbake til avsenderen. Ulovlige medisiner politianmeldes.
Hittil i år er det over hundre personer som er blitt politianmeldt. Jeg er redd at det blir langt flere, sier Espelund.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag