Frykter fordobling av husleie

Anne Helset ønsker å fortsette å bo i barndomshjemmet, og gir seg ikke uten kamp.

Anne Helset ønsker å fortsette å bo i barndomshjemmet, og gir seg ikke uten kamp.

Familien hennes har bodd i leiligheten siden 1937. Men Anne Helset gir ikke opp barndomshjemmet sitt uten kamp.

FROGNER: Nå kjemper hun for 3500 som også står i ferd med å få husleien sin doblet i 2010. Men ut av leiligheten sin vil Anne Helset ikke, ei heller at gamle mennesker skal måtte forlate hjemme sine fordi de ikke klarer å betjene en kjempe-økning av husleien.

Alternativt flytter jeg inn på det 6 kvadratmeter store rommet, som er det minste i leiligheten, og leier ut resten, sier Helset til Lokalavisen Frogner.

Når opphevingen av husleiereguleringen trer i kraftt i 2010 er hun ikke den eneste bestemoren i bydelen som etter alle solemerker kan få husleien sin skrudd opp med nesten 100 prosent.

3500 beobere

I disse dager mottar de første leietakere i Oslos husleieregulerte boliger varsel om hva husleia vil bli i 2010, når reguleringen forsvinner.

Anne Helset representerer 3500 beboere i husleieregulerte leiligheter i Oslo generelt, Bydel Frogner spesielt.

Bestemødre i Oslo som fram mot sommeren får varsel om husleier de ikke vil kunne betale, må enten flytte ut av byen, på hybel eller til små, dyre leiligheter. Familieleilighetene de flytter ut av vil leies ut til kollektiv av ungdommer som hver betaler mellom 5000 og 7000 kroner i måneden eller til voksne med svært god råd, sier en oppgitt Helset.

Bolig-et velferdsgode?

Hun bor i dag i sitt barndomshjem, der hennes forelder overtok leiekontrakt og leilighet etter hennes besteforeldre.

Når boligsektoren ensidig overlates til markedet, forvitrer denne pilaren, denne basis for velferd. Dereguleringen har gitt velstand til mange. Samtidig er bolig blitt et velferdsgode som ikke omfatter alle. Og ulikheten mellom de som har og de som ikke har dette velferdsgodet, blir større, sier Helset.

Aksjonsgruppens mål er fortsatt at alle leietakere med lang botid i husleieregulerte boliger skal beholde hjemmene sine. Vi opplever at politikerne lytter til oss, men det er fortsatt mye som står igjen. Aksjonsgruppen kommer til å arbeide intenst fram til neste nyttår for

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.