RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter forurensing fra snødeponier

Oslo kommune har altfor dårlig oversikt over snødeponiene i Groruddalen. Det mener Andreas Behring fra SV.

GRORUDDALEN: - Dette må være den siste vinteren hvor vi driver snøhåndtering etter innfallsmetoden, sier lederen for Stovner SV og representant i bystyret.
Miljøpartiet er slett ikke fornøyd med måten kommunen har taklet de enorme snømengdene på denne vinteren. Uoffisielle snødeponier er opprettet flere steder uten at myndighetene har full oversikt over hvor de er og hva de inneholder. Nå krever Andreas Behring handling fra miljøbyråd Peter N. Myhre.
- Han tar ikke miljøutfordringene på alvor. Kommunen må ta et langt større ansvar for å følge opp snøhåndteringen. Også den som foretas av private, sier han.

Ikke holdbart

Andreas Behring føyer seg inn i rekken av mennesker som uttrykker bekymring over de mange snøbergene som har hopet seg opp i vinter. Folk stusser over at det dukker opp deponier på NRF-tomta ved Alfaset og ved Smartklubb på Alnabru.
- Vi får tilbakemeldinger fra flere steder om at det ligger mye snø rundt omkring. Hvorfor gjør det det, spør politikeren.
Han mener byrådet mangler en plan og skikkelig oppfølging av noe som kan vise seg å være et potensielt miljøproblem. Bekymringen retter seg mot miljøinnholdet i haugene.
- Dette er en betydelig miljøutfordring. Jeg har spurt tidligere i bystyret, og da var svaret at snøen er ren. Det virker ikke som de tenker på at dette er potensielle vassdragsødeleggere, sier han til Lokalavisen Groruddalen.
Behring frykter blant annet at snøen kan inneholde faretruende mengder kvikksølv og bly. Dersom dette renner ut i Alnaelva, som fra før er svært forurenset, er det alvorlig, mener SV-representanten.
- Jeg er bekymret for Alnaelva. Det er komisk hvis man på sommeren renser og rydder opp, for så å dumpe snø om vinteren. Avrenning fra vei og bebyggelse har jo skapt mange av problemene i Alnaelva og Akerselva. Jeg ser ikke bort fra at det er dumpet snø der, sier Behring.
SV er bekymret over at byrådet ikke har målt innholdet i de enorme snøhaugene i Groruddalen.
- Vi kan ikke utelukke at dette er en miljøbombe. Så lenge vi ikke vet hva innholdet er, kan vi ikke si at det er trygt, mener Behring.

Skrev brev

SV-representanten har skrevet brev til byråden hvor han krever et svar på hva som konkret blir gjort.
- Jeg er innstilt på å følge saken videre. Både i forhold til akuttsituasjonen og videre fremover. Nå er det snakk om skademinimering, og i det minste kontroll. Vi må få til en bedre snøhåndtering, sier Behring som tar til orde for å bygge anlegg som håndterer giftstoffene i snøen på en forsvarlig måte.
- På sikt er løsningen å bygge et snøsmelteanlegg. Her fins det mange løsninger, mener Behring.
- Det er rett og slett ikke godt nok å la dette skure og gå. Vi vil følge byråden med haukeblikk slik at han faktisk gjør noe, sier SV-representanten.
Kravet hans er at det blir tatt ordentlige snøprøver av de nevnte deponier på Alnabru og Alfaset.
- Vi må sette i gang å analysere snøen. Det kan ikke være så all verdens vanskelig, avslutter miljøforkjemperen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere