*Nettavisen* Nyheter.

Frykter fremtiden

USIKKERT: – Hovin omsorgssenter er et godt sted å bo, sier Ola Haugen (59). Han har bodd på mange forskjellige måter i livet sitt, og håper andre gutter og jenter som kommer etter skal kunne få et godt botilbud som de mestrer. Foto: Foto: Julie Messel

Hovin omsorggsenter ligger i de gamle lokalene til Økern sykehjem, som om kort tid skal pusses opp. Hvor lenge de får bli vet de 34 beboerne ikke.

Klikk på bildet for å forstørre.

SINT: – Da jeg leste i avisa at bygget skal pusses opp ble jeg så sint at det kokte over, sier verneassisten Randi Johnsrud.

OSLO: Etter hva dittOslo.no kjenner til, har Hovin omsorgssenter leiekontrakt med sykehjemsetaten ut mai måned. Noe om hvor de eventuelt skal flytte om to og en halv uke vet de ikke.

– Jeg har bodd på Hovin i åtte år, her i Økernveien siden september 2010, etter at det gamle bygget brant, sier rusmisbruker Ola Haugen (59).

Han minnes dagen, eller rettere sagt natten da omsorgssenteret brant i mai 2010, og ett menneske mistet livet. Det er tre år siden nå i mai.

– De fleste av oss som bor her hadde nok bodd på gata, om det ikke var for Hovin, sier Ola.

LES OGSÅ: Frykter for ungene sine

Han og vernepleier Randi var blant dem som ble overrasket da de leste at lokalene Hovin holder til i skal pusses opp, når Økern sykehjem skal bli grønt forbilde for hele byen.

– Hva synes du om usikkerheten?

– Usikkert. Vi har det godt her. Vi er en fin gjeng. Det blir vel å flytte på seg igjen sier Ola.

Aktiv rus

Haugen har vært rusavhengig de siste 15 årene. Han bodde i en leilighet på Grünerløkka, men det gikk ikke så lett. Han har også bodd en knapp uke på Ila hybelhus, der han raskt pakket snippvesken, fordi som han sier "Jeg orka ikke se på narkomane som stjal tingene til hverandre rett foran øya mine".

Så fikk han plass ved Hovin, og er én av 34 heldige som bor i Økernveien, der omsorgssenteret holder til.

Her bor 34 aktive rusmisbrukere. De betaler omlag 7000 kroner i måneden i husleie for mat og oppsyn, helsetjenester og medisiner.

– Her har vi det bra. Jeg har noe å pusle med. Som unggutt jobba jeg i bakeri, og derfor baker jeg daglig til de andre gutta, sier bestefaren, som opprinnelig kommer fra Valdres.

Idet dittoslo ankommer Økernveien 141, følger han en båre ned de fire etasjene til en ventende ambulanse. En medbeboer har falt og blir hentet av ambulansepersonale.

LES OGSÅ: Her vil de bygge boliger for vanskligstilte

Ola hjelper til og er en ressurs for de andre på senteret, forteller verneassistent Randi.

Hun har jobbet på Hovin siden 20006.

Rasende

Da hun leste i avisa at lokalene Hovin holder til i skal pusses opp om kort tid ble hun rasende. Ikke fordi det ikke trengs oppussing, men fordi ingen foreløpig vet hva som skjer med Hovin omsorgssenter.

– Det kokte over for meg, jeg var så sint at jeg ikke sov den natta etter jeg hadde lest det. Politikerne behandler Hovin som om det ikke finnes. Men det gjør det. Her bor det 34 stykker, som fortjener å bli hørt, sier hun.

Institusjonssjefen på Hovin omsorgssenter Tonje Nørve opplyser til dittoslo.no at hun ikke vet noe annet enn at leiekontrakten utløper 31. mai.

– I utgangspunktet hadde vi kontrakt til 1. august, men den er blitt endret på har jeg fått beskjed om, sir Nørve.

Hun er naturlig nok veldig spent på hvordan situasjonen om lokaler for Hovin Omsorgssenter utvikler seg.

– Det jeg vet er at Velferdsetaten gjør alt de kan for å finne nye lokaler til oss, sier hun.

Jobber med saken

Lokalene som Omsorgssenteret nå holder til i er egentlig Økern sykehjem, og skal som dittoslo.no tidligere har skrevet om skal bygget pusses opp til å bli Norges største solenergibygg om kort tid.

– Det er klart jeg er usikker på hvor vi, om vi og eventuelt når vi blir flyttet sier Nørve, som altså har ansvaret for 34 kvinner og menn i aktiv rus.

Kommunikasjonssjef i Sykehjemsetaten Marte Svenneby forteller til dittOslo at de jobber sammen med Velferdsetaten for å finne en løsning for Hovin Omsorgssenter.

Direktør i Velferdsetaten Lilleba Fauske sier til dittoslo.no at de jobber for å finne en løsning, og at de har flere alternativer.

– Vi skal ha et møte med byrådsavdelingen for eldre og sosiale tjenester på mandag, da vet vi mer, sier Fauske.

Vanskelig

Avdelingsdirektør i institusjons- og boligavdelingen i Velferdsetaten Merete Hanch-Hansen bekrefter overfor dittoslo.no at de jobber på spreng for å få flyttet Hovin Omsorgssenter til det nedlagte Adamstuen sykehjem i Kirkeveien ved Ullevål sykehus.

– Lokalene har inntil nylig stått på en liste over bygg byrådet har villet selge. Nå er det imidlertid tatt av denne listen, og vi håper at Hovin omsorgssenter kan flytte hit, sier hun onsdag ettermiddag.

Ifølge avdelingsdirektøren har det lenge vært jobbet intenst for å finne nye og mer permanente lokaler til Hovin, etter at omsorgssenteret brant i 2010.

– Dette har vært en vanskelig sak, og vi vet ennå ikke helt sikkert, men vi håper at flytting til Adamstuen går i orden, sier Hanch-Hansen.

Det er imidlertid uaktuelt at omsorgssenteret med sin 34 beboere flytter innen 1. juni.

– Lokalene på Økern står uansett tomme. Vi vet ikke når eksakt oppussing av Økern sykehjem begynner. Jeg håper imidlertid flytting av omsorgssenteret vil skje innen 1. juli i år, sier Hanch-Hansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.