Frykter gratismuseenes død

– Vekk med moms på kultur, sier Rødt-leder Jokke Fjeldstad. Han frykter at flere gratismuseer vil begynne å ta seg betalt, slik Astrup Fearnley nå har måttet gjøre.

OSLO: 1. juli i år innførte regjeringen åtte prosent moms på billetter til kultur og idrett. Samme dato startet Astrup Fearnley på ny å ta betalt for inngangsbilletten.

– Vi tar opp adgangsbillett fra 1. juli fordi at fra denne datoen innføres det 8 % MVA på billett-inntekter, og vi tilpasser oss til det nye regelverket, skrev direktør for museet, Gunnar B. Kvaran i en mail til Lokalavisen i anledning prisøkningen.

Feil med moms

– Hele ideen om kulturmoms er feilaktig. Vi er redd for at flere gratismuseer vil ta seg betalt for å overleve, sier Fjeldstad videre.

Ifølge Filmmuseet, nabo til Astrup Fearnley, blir det ikke inngangspenger å betale i nær fremtid.

– Nei det har vi ingen planer om, men vi skal jo ikke se bort fra at det kan skje, sier Mette Tharaldsen , informasjonsdirektør i Norsk Filminstitutt..

Andre museer som er gratis i vinterhalvåret er Munch-museet. Forsvarsmuseet og Tollmuseet kan også forventes å ta seg betalt i fremtiden, frykter Fjeldstad.


– Det er positivt med gratis inngang på museer, for kulturen blir mer tilgjengelig for folk, og besøkstallene øker også dramatisk, sier Fjeldstad. Rødt stiller seg forøvrig positiv til at at kulturinstitusjoner og idrettslag får slippe å betale forbruksskatt på sine investeringer.

– Dette gjør det lettere økonomisk for mange, sier han.

Kjefter videre

Momsen på kultur gjelder også på idrettsarrangementer, og når det kommer til sistnevnte er det få som er gratis i dag og det er lite trolig at folk vil forvente dette, mener Rødt-lederen. Men for museenes del er det vesentlig med fri tilgang, mener Fjeldstad som ikke gir opp kampen.

– Vi skal fortsette å kjefte på regjeringa. Vi håper at de vil se nytt på denne saken i forbindelse med nasjonalbudsjettet og statsbudsjettet til høsten, sier Fjeldstad.

– Det er jo mye lettere å gå på museer flere ganger når tilbudet er gratis, sier Fjeldstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.