Gå til sidens hovedinnhold

Frykter mer fyll hjemme

Ulf Granli i Grünerløkka Høyre frykter Bjarne Håkon Hanssens skjenkestopp klokka 02.

OLAF RYES PLASS: – Jeg frykter at det blir enda mer hjemmefesting med fullt sirkus til langt på natt, sier Granli til Østkantavisa. Lokalpolitikeren slakter regjeringens forslag om skjenkestans over hele landet klokka 02.

Blir enda verre

Regjeringens forslag om full skjenkestopp klokka 02 har vakt debatt. Så også lokalt. På Grünerløkka er det vedtatt en oppmykning av skjenketidene til klokka 03 for enkelte puber utenfor skjenkeblekkspruten, dersom stedene søker om det. Men nå trår regjeringen på bremsen. Ved en eventuell ny alkohollov, kan ingen lokalpolitikere tilpasse skjenketiden, slik forsøksprosjektet i Oslo har åpnet for. Ulf Granli i Høyre slakter forslaget. Han har i lang tid sett seg lei på det han betegner som "sirkus til langt på natt". Ungdom som samler seg i trange leiligheter på Løkka. Høy musikk, høylydt prat og høyt alkoholkonsum.

– En konsekvens av forslaget kan bli at vi får mindre kontroll på alkoholforbruket. Poenget må jo være at det offentlige har kontroll på konsumet. At skjenking foregår i kontrollerte former, påpeker Granli.

Han mener det er naivt å tro at folk slutter å drikke tidligere enn idag.

– Det som heller vil skje er at fylla flytter seg inn i private hjem, mener Granli.

Han er lite begeistret for at lokaldemokratiet blir overkjørt med statlige direktiver.

– Dette er en trussel mot lokaldemokratiet. At Senterpartiet kan være med på noe slikt, synes jeg er rart. Her fratas kommunen muligheten til å skreddersy løsninger lokalt. I bydelsutvalget kan vi ta beslutninger nært brukerne. Det får da være grenser for hvor mye staten skal gå inn og detaljstyre, sier høyremannen.

Stigende rus

Granli har gått inn for å fjerne skjenkeblekkspruten og heller ha differensierte åpningstider på Grünerløkka. Uten å få gjennomslag. Han rister på hodet over dem som tror at fylla blir mindre bare man slipper ut alle samtidig klokka 02.00.

– Når alle skal hjem samtidig på stigende rus, oppstår jo uroen. Ved å ha åpent til 03, har de fleste likevel gått hjem. Det er viktig at vi har et tilbud i nærområdet, og at ikke alle må inn til sentrum. Da kommer knivene frem og kvinnene føler seg utrygge, advarer Granli.

Et annet aspekt han finner betenkelig, er at regjeringens forslag er et steg i retning av at folk heller holder seg hjemme i stedet for å gå ut og være sosial.

– Jeg synes det er en god ting at nordmenn i større grad enn før møtes ute i det offentlige rom. At vi er mer sammen med venner og naboer, må da være et gode. Dette forslaget tar fra folk møtestedene og driver dem inn i hjemmet. Det kan da ikke være noe bra at folk sitter hjemme på sofaen, synes Granli.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene