*Nettavisen* Nyheter.

Frykter monster-skulpturer på sletta

Planer om ruvende statuer på Ekeberg vil ødelegge skråningens grøntpreg, mener Rasch og Roaldset. Foto: Foto: Kristin Trosvik

15 meter høye skulpturer begeistrer ikke Eikabergtinget. Foreningen frykter at Ekebergsletta vil bli for tilgjengelig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Elen Roaldset og Reidar Rasch i Eikabergtinget like ved inngangen til planområdet for skulptur- og kulturminneparken. De frykter at planene for området vil medføre en totale endring av områdets karakter. Foto: Kristin Trosvik

EKEBERG: Planforslag til Ekeberg skulptur- og kulturminnepark ligger ute på høring. Foreningen Eikabergtinget, som ble opprettet for å sikre vern av sletta, har levert sin høringsuttalelse. Planforslaget vekker ikke mye begeistring blant foreningens medlemmer.

– Eikabergtinget har i prinsippet vært velvillige til planene. Men forslaget har blitt noe ganske annet enn hva som ble presentert i starten, sier Reidar Rasch. Resultatet blir for stort, for omfattende og for dominerende, mener han og får støtte fra Elen Roaldset. Begge sitter i Eikabergtinget.

Les også: Parkplanene er elsket og hatet

– Vi har hatt god dialog med Christian Ringnes som er en veldig hyggelig mann. Vi er først og frem sjokkert over kommunens behandling av denne saken, sier Roaldset.

– Det har tilsynelatende vært en åpen prosess, men innsigelser har jo ikke blitt tatt med, sier Rasch.

Les også: Skulpturdrøm innen rekkevidde

Les også: Gir 160 millioner til skulpturpark

Kjempeskulpturer

Eikabergtinget mener at planforslaget underprioriterer naturen fremfor skulpturer, opparbeidede veier og lysanlegg. I Eikabergtingets uttalelse står det: «Det er opplyst ved flere anledninger at planen berører mindre enn 10% av områdets areal. Eikabergtinget kan ikke forstå at dette medfører riktighet. Installasjoner og byggverk, med flere utkikkspaviljonger, master og belysning, m.v. vil berøre opp mot 100 % av arealene - ikke minst ved at hele områdets karakter blir fullstendig endret.»

– Det at det skal være slik gigantomani over disse skulpturene er nytt for oss. Det dreier seg ikke lenger om noen små damer innimellom buskene, men noen ruvende skikkelser tilsvarende 5-6 etasjers hus. Da snakker vi om veldig dominerende landemerker som blir veldig synlige fra fjorden, sier Roaldset.

Blåser i loven

Eikabergtinget mener kommunen fullstendig overser Kulturminneloven.

– Måten kommunen håndterer dette på er skremmende. Her kommer det noen med penger som vil markere seg og så glemmer man lov og rett, sier Roaldset og viser til at tiltakene i planen skjer på bekostning av en mengde kulturminner. Roaldset sier de aller fleste av disse er fredet gjennom Kulturminneloven. Eikabergtinget skriver i sin uttalelse: «Hvis kommunen gjennom denne reguleringsplanen gir tillatelse til dette, betyr det direkte oppfordring til lovbrudd m.h.t. hva som er fredet gjennom gjeldende norsk lov.»

Les også Nordstrands Blads lederartikkel: Park-skepsis

Folkevandring

Det er beregnet et årlig besøk av om lag 600.000 mennesker til Ekebergsletta som følge av parken.

– Det vil bety katastrofe for biologi og fauna, sier Roaldset.

Reidar Rasch ønsker ikke å undervurdere Ringnes’ gode intensjoner for sletta.

– Ringnes reddet Ekebergrestauranten og det medførte en betydelig oppgradering av området. Det skal ingen ta fra ham, sier Roaldset. Eikabergtinget synes også det er bra at veiene skal vedlikeholdes og berømmer Byantikvarens arbeid med å kartlegge kulturminner.

– Det største problemet med planen er plasseringen og størrelsen på skulpturene. Og plasseringen av endestasjon for gondolbanen som vil medføre et stort sår i Ekebergåsen, sier Reidar Rasch og legger til:

– Dessuten frykter vi at noe av det mystiske med skogen vil forsvinne med all denne tilgjengeligheten.

Les også Nordstrands Blads lederartikkel: Park-skepsis

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.