*Nettavisen* Nyheter.

Frykter ny høyblokk i 13 etasjer på Bergkrystallen

BEKYMRET: Sigbjørn Thorud har bodd på Bergkrystallen i 60 år og frykter at en høyblokk i 13 etasjer der Narvesen er i dag, vil ødelegge området. – Det er ikke strøkstilpasset, sier han. Foto: Alle foto: Kristin Trosvik

Et ferdig planforslag for Bergkrystallen Torg skal være klart til offentlig høring høsten 2014. Men ikke alle er begeistret for planene.

Klikk på bildet for å forstørre.

HET POTET: Mange frykter byggeplanene på Bergkrystallen, forteller Sigbjørn Thorud og andre forbipasserende.

Klikk på bildet for å forstørre.

HØYBLOKKA: Dagens høyblokk på Bergkrystallen er i ni etasjer. Kommunen foreslår enda en høyblokk i 13 etasjer.

Klikk på bildet for å forstørre.

TOMTEN: Kommunens alternativ 2 innebærer å erstatte Pyntens garasjer (i bakgrunnen) med park og underjordisk parkering.

BERGKRYSTALLEN: Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) sendte en planskisse for T-banetomten på Bergkrystallen til Plan- og bygningsetaten (PBE) juni i fjor.

LES OGSÅ: Naboer ønsker ikke 90 boliger her

Planene legger opp til en langblokk i seks etasjer langs T-baneperrongen. I enden av blokken, mot Feltspatveien, foreslås en høyblokk i 13 etasjer. En lavblokk i tre etasjer med næringsfunksjoner i eget bygg legges mot Feltspatveien.

Vis-à-vis dagens Rema-bygg planlegges en 6-avdelingsbarnehage. Et offentlig torg og møteplass skal komme samt uteoppholdsareal med trær, plen og skøytebane/ballbinge. Det skal anlegges en kvartalslekeplass og sittegrupper.

Kommunen arbeider med to alternativer:

1) Et alternativ hvor kommunens eiendom utvikles alene

2) Et alternativ som inkluderer naboeiendommen. Alternativ 2 innebærer å erstatte garasjeanlegget til Pynten borettslag med et felles parkanlegg/grøntområde. Pynten vil da få et nytt underjordisk parkeringsanlegg.

LES OGSÅ: Bakeren får bli på Munkelia

Skeptisk til planene

Sigbjørn Thorud har bodd på Bergkrystallen i 60 år og synes planene smaker av gigantomani.

– Hadde de bygget noe som var strøkstilpasset, småhus i fire etasjer eller rekkehus, så ville ingen ha klaget. Men dette vil jo ødelegge området, sier den tidligere driftsingeniøren og peker mot den eksisterende høyblokken ved Rema-bygget.

– Den er ni etasjer, da kan du tenke deg hvordan en trettenetasjers høyblokk vil se ut, sier han.

Thorud forteller at flere i området snakker om å flytte og mange er bekymret for økt trafikk.

– Disse småveien er allerede overbelastet, hvordan skal de tåle flere hundre nye biler? spør han.

LES OGSÅ: Nye tegninger for Lambertser senter sør

Behandlet i planforum

Planinitiativet har nå vært behandlet i planforum hos PBE. Det har blant annet vært diskutert hvilket alternativ man ønsker å gå videre med.

– Det er viktig å understreke at møtet ikke innebærer en endelig vurdering av prosjektet, sier Lis Merethe Homdal i EBY.

Tilbakemeldinger fra dette møtet danner grunnlaget for et nytt planforslag som sendes PBE. Deretter legges planen ut på offentlig ettersyn, etter planen skal dette skje høsten 2014.

Konklusjonen fra Planforum er at begge alternativene kan inngå i ett planforslag for Bergkrystallen. Det vil si at planforslaget må forutsette en byggetillatelse for begge alternativ.

LES OGSÅ: Her er den nye Lambertseter-byen

I dialog med Pynten

– PBE anbefaler at EBY arbeider videre med alternativ 2, der Pyntens garasjer erstattes av en park og et parkeringsanlegg under bakken, sier Homdal.

Hun understreker:

– EBY er i kontakt med styret i Pynten borettslag nå. Beboere vil bli orientert om status i saken. Pynten og EBY vil videreføre dialogen fremover og vil vurdere om det fremdeles er ønskelig å utvikle eiendommene i et felles samarbeid. I så tilfelle vil det være opp til generalforsamlingen å endelig vedta om et samarbeid er aktuelt eller ikke.

LES OGSÅ:

Vil stanse sykkelvei på Lambertseter

Trafikkaos i Mellombølgen: Tilløp til håndgemeng

Naboer på Lambertseter: – Grusen freses ti meter inn i hagene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag