*Nettavisen* Nyheter.

Frykter rushøsten i Oslo

 

Rusmiljøet i Oslo er i sterk vekst. Vaktselskapet Securitas frykter konfrontasjoner mellom vektere og narkomane utover høsten og vinteren.

Oslo (NW): Situasjonen er fortvilet, både for de narkomane og vekterne, sier informasjonssjef André Thomsgård i Securitas.

Han mener det er flere grunner til at det er blitt flere rusmisbrukere i byen.

En av de viktigste årsakene er at det blir stadig flere som selger narkotika. Politiets aksjoner mot salgsmiljøet har dessverre hatt liten langsiktig effekt. Få dager etter at selgere er blitt innbrakt og bøtelagt, er de på gaten igjen.

Securitas frykter at flere narkomane vil bli gående ute, uten noe sted å gjøre av seg. Vekterne savner et sted de kan henvise brukerne til.

Tidligere hadde Frelsesarmeen i Oslo et godt behandlingstilbud.

Vi har dessverre opplevd at bevilgningene til våre behandlingstilbud for rusmisbrukere i Oslo-området er blitt kuttet med 18 millioner kroner, sier Frode Woldsund i Frelsesarmeen.

Konfrontasjoner

I sommer har mange rusmisbrukere campet i Oslo-området, men nå som det blir kaldere vil de trekke inn til sentrum og inn i varmen, sier Thomsgård.

Vekterne jobber blant annet med å overvåke private eiendommer. Det har ført til bortvisninger av brukere som setter sprøyter på slike steder. Vekterne har også ved flere tilfeller reddet livet til folk som har satt overdoser.

Securitas er satt til å gjøre en jobb for gårdeiere som ikke ønsker at brukere skal oppholde seg på deres eiendom. Ettersom mange flere nå trolig kommer til å søke ly i bakgårder og portrom, kjellere og loft, tror vi situasjonen kan bli mer tilspisset i vinter enn før, sier Thomsgård.

Kasteballer

Vaktbransjen skal ivareta sikkerheten for oppdragsgivere og ønsker ikke å bli syndebukker fordi brukerne blir kasteballer mellom private og offentlige aktører. Dette er et problem myndighetene må ta tak i, sier Thomsgård.

De siste vintrene har det vært flere tilfeller av at rusmisbrukere har tent bål inne i portrom for å ha noe å varme seg på.

Det har vært flere episoder som har vært absolutt brannfarlige. Vi har tilfeller der vektere har forhindret branner, og dette skjer ikke bare i Oslo. Dessverre ser vi den samme tendensen i de andre storbyene i Norge, sier André Thomsgård i Securitas.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag