RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Leder i somalisk nettverk, Bashe Musse, sier man må mobilisere alle tilgjengelige ressurser for å hindre at ungdommer etablerer en kriminell løpebane. En eller flere gjenger av somalisk ungdom har den siste tiden herjet på ransfronten.
Leder i somalisk nettverk, Bashe Musse, sier man må mobilisere alle tilgjengelige ressurser for å hindre at ungdommer etablerer en kriminell løpebane. En eller flere gjenger av somalisk ungdom har den siste tiden herjet på ransfronten. Foto: FOTO: Vemund Sveen Finstad

Frykter somalisk guttegjeng herjer Oslo

En kriminell guttegjeng bestående av somalisk ungdom har nok en gang krevd et ransoffer, denne gangen på Haugenstua.

HAUGENSTUA: Fredag 6. april ble en ung person fraranet verdisaker av en somalisk guttegjeng på en buss i Groruddalen. Ranet føyer seg inn i rekken av flere begått av unge gutter i slutten av tenårene med somalisk bakgrunn de siste månedene.

Nå mener leder i Somalisk Nettverk, Bashe Musse, at alle tilgjengelige ressurser må mobiliseres for å hindre flere ran av gjengen, der flere av de involverte etter all sannsynlighet er mindreårige.

Store likhetstrekk

På vei med bussen til Stovner ble personen tvunget av bussen på busslommen ved Stig skole på Haugenstua. Der ble personen truet og frastjålet mobiltelefon og lommebok.

Opphavet og alderen på gjerningspersonene, sammen med ransmetoden og utbyttet, har store likhetstrekk med flere ranssaker i Groruddalen og ellers i Oslo den siste tiden.

Blant annet ble ei 17 år gammel jente tidligere i år banket opp og frastjålet verdier på Røa av en guttegjeng av somalisk opphav.

– Vi sjekker om det kan være de samme gjerningsmennene. Det er en somalisk gjeng, men det for tidlig å si om det er de samme som før, sier politiførstebetjent Line Kristin Henriksen ved Stovner politistasjon. Ingen har så langt blitt pågrepet.

Hanne Persson ved ungdomsavsnittet på Majorstua politistasjon har tidligere fortalt til dittoslo.no at politiet ikke kan iverksette tiltak når gjerningspersonene er under den kriminelle lavalderen.

Alvorlig

Ifølge Persson er ungdommer med annen bakgrunn enn etnisk norsk overrepresentert i gruppen barn og unge som raner andre barn og unge. 

Arbeiderpartipolitiker Bashe Musse, som også er medlem i helse- og sosialkomiteen i Oslo kommune i tillegg til leder i Somalisk Nettverk, sier negativ omtale ikke er å komme unna når enkelte med somalisk bakgrunn opptrer som de gjør.

– Jeg ser veldig alvorlig på dette. Det er ikke flertallet som gjør slikt, men et fåtall som gjør grove ting som er viktige å ta tak i, sier han.

Musse sier han mener det er sosioøkonomiske faktorer som gjør at guttegjengen har valgt en kriminell løpebane. Han sier foreldrene er nødt til å komme mer på banen, eventuelt omsorgspersoner om ungdommene er foreldreløse, for å hindre uønsket adferd.

– Dette er tøffe miljøer å vokse opp i. Foreldre sliter litt med oppdragelsen og det å sette grenser for å kontrollere disse ungdommene, sier Musse, som har jobbet med afrikansk ungdom i 15 år.

Tar det de ikke får

Ap-politikeren mener ungdommene er ute etter penger, sannsynligvis fordi de kommer fra ressurssvake familier.

– Det betinger ikke vold, men foreldre har en veldig viktig funksjon og bør være mer våkne, sier han.

Musse mener foreldre med minoritetsbakgrunn må bli flinkere til å be om hjelp om de trenger det.

– Om de i denne gjengen ikke kan kjøpe en mobiltelefon så stjeler de den. Det er ikke bakgrunn og kultur, men livsstil og livssituasjon som gjør at man blir kriminell. Det er viktig å vite hvorfor disse ungdommene gjør det de gjør, sier han.

 

Vet du noe om dette? Tips oss på epost!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere