*Nettavisen* Nyheter.

Frykter store «sykehjemsfabrikker»

Carl Oscar Pedersen (H) vil ha fokus på de små sykehjemmene. Han er redd for at fokuset flyttes over på stordriftsfordeler på bekostning av trygghet og trivsel. Til høyre daglig leder på Kajalund, Geir Karlsen. Foto: Foto: Vidar Bakken

Små sykehjem gir trivsel og trygghet for de eldre, men sykehjemsetaten vil bygge kjempekomplekser som Ullerntunet. Er det slik vil ha det? spør BU-leder.

Klikk på bildet for å forstørre.

PÅ TOPP: Igjen og igjen mottar daglig leder ved Kajalund, Geir Karlsen, beviset på "beste sykehjem". Denne gang fra eldrebyråd Aud Kvalbein. Foto: Arkivfoto

Klikk på bildet for å forstørre.

I 2015: Ullerntunet får plass til 155 beboere. Foto: Skisse: Omsorgsbygg

OSLO: – Se på dette sykehjemmet. Kajalund i vår bydel er et sykehjem som vinner bruker- og pårørendeundersøkelsen år etter år. Dette er et sykehjem som beviser at små enheter fungerer best, sier leder av bydelsutvalget i Bydel Ullern, Carl Oscar Pedersen (H).

Sykehjemsetaten legger opp til store enheter som gir stordriftsfordeler og dermed blir mer øknonomiske. Dette er Pedersen svært skeptisk til.

– Vi kan i fremtiden risikere å få store, like sykehjem med et felles «industridesign», sier han, og viser til hva som har skjedd i hans egen bydel.

Mangler stordriftsfordeler

– Mot bydelens ønske får vi nå et sykehjem på Ullerntunet med plass til mer enn 150 brukere. Vi ønsket oss et mindre sykehjem kombinert med omsorgsboliger, sier Pedersen.

Han er redd for at sykehjem som Kajalund i fremtiden, med lik enhetspris på alle sykehjemsplasser, vil medføre nedleggelse på sikt.

– Casinetto sykehjem ble jo nedlagt av kommunen på grunn av at det var et lite sykehjem og ikke drivverdig på grunn av manglende stordriftsfordeler. Det var et flott sykehjem, sier Pedersen til dittOslo.

Les også: Vedtatte omsorgsboliger droppes

Etterlyser ny tankegang

Nå etterlyser han en evaluering av reformen med Sykehjemsetaten som trådde i kraft for syv år siden, etter at bydelene selv hadde forvaltet sykehjemmene.

– Jeg etterlyser svar på flere ting. Har vi fått en bedre utnyttelse av sykehjemskapasiteten? Har kvaliteten blitt bedret? Hvor er det blitt av den lovete effektiviseringsgevinsten og hvorfor blir ikke den eventuelt reflektert i billigere sykehjemsplasser? spør Pedersen.

Han mener Oslo er ille ute dersom dersom nye effektiviseringstiltak går ut på å bygge kjempestore enheter på bekostning av trivsel og trygghet.

Les også: Vil flytte seniorsenteret fra Ullerntunet

For høy terskel

BU-lederen etterlyser en ny tankegang i eldreomsorgen og viser til at terskelen for å få sykehjemsplass er svært høy i dag, noe som gjør at mange eldre er i dårlig forfatning når de først kommer inn.

– Vi må tenke nytt. Eldre vil gjerne være hjemme så lenge som mulig, men mangler ofte trygghet i sine omgivelser. Før sykehjemmet trenger vi et enklere tilbud med en lavere terskel. La oss få flere, spesielle leilighetskomplekser for eldre, både for salg og kommunal drift, sier Pedersen.

– I komplekset får de eldre et komplett tilbud med trygghet og døgnvakt. La dette bli trinnet før sykehjemmet og da gjerne et sykehjem som Kajalund, fortsetter han.

Les også: – Ingen nytte av sykehjemsetaten

Lite sykefravær

Intervjuet ble gjort på Kajalund og vi møtte daglig leder, Geir Karlsen.

Han er stolt over at det lille sykehjemmet årlig henter prisen som beste sykehjem

– Vi har den fordelen at vi har god oversikt og det er enklere å ta tak i ting på et lite sykehjem. De ansatte blir godt kjent med beboerne og de pårørende, sier Karlsen.

På Kajalund står de ansatte i jobb i snitt i åtte år og har svært lavt sykefravær.

– Jeg tror også større enheter kan lære mye av de små, sier Pedersen.

Les også: Ullerntunet ble "marerittunet"

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.