Frykter sykehuskrise

Byrådet i Oslo er redd for at sykehustilbudet blir dårligere dersom Aker sykehus må sette kroken på døra.

Byrådet i Oslo er redd for at sykehustilbudet blir dårligere dersom Aker sykehus må sette kroken på døra.

Byrådet i Oslo advarer mot å legge ned Aker sykehus. Omsorgsbyråden er redd det vil føre til en sykehuskrise.

Byråd Sylvi Listhaug og resten av byrådet i Oslo er redd for et dårlig pasienttilbud dersom Aker sykehus legger ned.

SINSEN: Det var tirsdag ettermiddag at byrådet i Oslo kom med advarselen.

– Jeg er redd vi nå organiseres rett inn i en sykehuskrise, sier byråd for eldre og sosiale tjenester, Sylvi Listhaug (FrP).

Helse Sør-Øst har ikke tatt stilling til hva Aker sykehus skal brukes til enda, men et av forslagene som er kommet er Storbylegevakt.

Enda flere til Ahus

Listhaug mener at det mest ideelle er at Aker forblir et lokalsykehus for Groruddalen.

– I 20 år framover vil Oslo få mellom 200- 1000 flere borgere. I tillegg kommer eldrebølgen, og flere eldre lever lenger. Da kan vi ikke bygge ned sengekapasiteten på denne måten, sier hun.

Bydelene Grorud og Stovner ble overført til Akershus universitetssykehus (Ahus) for noen år tilbake. Ahus ble bygget om og utvidet for å kunne ta i mot flere pasienter.

Ansatte i bydelene har påpekt misnøye. Likevel skal nå befolkningen i Bydel Alna overføres fra Aker sykehus til Ahus. Byrådet frykter nå nedleggelse av sykehuset, og et dårlig pasienttilbud.

– Vi frykter at resultatet av hovedstadsprosessen og organiseringen i Oslo universitetssykehus i realiteten betyr en nedleggelse av Aker sykehus, sier Listhaug.

– Til tross for at tilbudet ved Akershus universitetssykehus ikke er tilfredsstillende, vil Helse Sør-Øst overføre enda 160. 000 nye pasienter til dette sykehuset. Vi frykter konsekvensene av dette, sier hun og legger til at det hele trenger en solid evaluering.

I mot nedleggelse

Listhaug påpeker at dersom Oslo ikke får beholde sykehuset som et lokalsykehus er det viktig å hvertfall holde dørene åpne. Hun er redd en nedleggelse vil få omfattende konsekvenser.

– 160.000 mennesker skal overføres til et sykehus som ikke fungerer optimalt. Det er nettopp derfor vi ber om denne evalueringen. Nå som Oslo er i vekst er jeg redd en nedleggelse vil gå utover befolkningen, sier hun.

Byrådet skriver i sin uttalelse i saken at de kan ikke se hvordan det er tilrådelig å nedlegge et godt fungerende sykehus, som vil kunne være et utmerket lokalsykehus for Groruddalens befolkning, i en situasjon der den demografiske utviklingen tilsier økt fremtidig behov.

Oslo kommune ser for seg at en kan utvikle nye gode tjenestetilbud til befolkningen i Groruddalen på Aker i forbindelse med innføringen av Samhandlingsreformen. Aker sykehus har god kompetanse på helseutfordringer som er større i Groruddalen som følge av befolkningssammensetningen enn ellers i byen og landet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.