Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter ulykke på Sjursøya - arrangerer katastrofeøvelse

Norges største containerhavn ligger bare kort vei fra Oslo sentrum - og store boligområder. Det gjør det til et utsatt sted for ulykker.
Norges største containerhavn ligger bare kort vei fra Oslo sentrum - og store boligområder. Det gjør det til et utsatt sted for ulykker. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Tidenes største sivile, nasjonale øvelse i Oslo.

SYDHAVNA/OSLO: Tirsdag 28. skjer det en eksplosjon på industriområdet på Sjursøya. Kraftig røyk og utrykningskjøretøy fra brann, politi og ambulanse vil være synlig i store deler av Oslo.

Onsdag 29. april er det oljeutslipp mellom Ulvøya og Katten.

Det hele er imidlertid en del av den største sivile, nasjonale øvelsen noen sinne, Harbour Ex15. Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som har ansvar for øvelsen, der Oslo er vertskommune.

Les også: - Dette er symbolet på det moderne Norge

Et område med «forhøyet risiko»
Det skal blant annet øves på overordnet beredskapsplan, evakuering av befolkning, krisekommunikasjon og samarbeid mellom nødetater, direktorater og kommunen. I tillegg til nasjonale etater kommer også flere internasjonale aktører, blant annet observatører fra EU.

I dette området foregår øvelsen på tirsdag. Den blå rundingen er Oslo Plaza, hvor det blir pårørendesenter. Den grønne rundingen er Hotel 33 på Økern, der det blir evakuertsenter.

Bakgrunnen for øvelsen er en rapport fra DSB, som viser at Sydhavna er et område med høy risiko for alvorlige ulykker.

- Sydhavna er et viktig knutepunkt for mange aktiviteter i Oslo og mange ulike virksomheter er lokalisert i området. I et slikt område er det viktig at virksomhetenes sikkerhetsstyring er forsvarlig og at det jobbes kontinuerlig med å opprettholde et høyt sikkerhetsnivå, skriver direktør i DSB, Jon A. Lea i rapporten.

Les også: Raymond Johansen: - Oslo er en by du gjerne blir nyforelska i

Kan få alvorlige konsekvenser
Sydhavna har Norges største containerhavn og dekker 80 prosent av markedet på Østlandet. Tankanlegget i Ekebergåsen og oljehavna på Sjursøya forsyner rundt 40 prosent av Norges drivstofforbruk samt alt av
flydrivstoff til Oslo Lufthavn Gardermoen.

I dette området blir det synlig aktivitet onsdag 29. april.

Samlet sett betyr dette at det oppbevares og transporteres store mengder farlig gods i området. I tillegg er området i stadig utvikling, med økt
aktivitet og flere utbyggingsprosjekter i nære omgivelser.

Dersom en ulykke skulle inntreffe er det store fare for katastorfale følger, på grunn av den tette bebyggelsen, med mange ulike virksomheter tett på hverandre.

Det kan ifølge DSB få alvorlige konsekvenser for befolkningen rundt.

Les også: Ruter vil ha elbilene ut av kollektivfeltet

- Dette er ikke farlig
Under øvelsen vil det altså være mulig å se kraftig røykutvikling, og stor aktivitet fra nødetatene. Byrådsleder Stian Berger Røsland understreker at det kun er snakk om en øvelse, og ber befolkningen forholde seg i ro.

- For Oslo kommune er det viktig å formidle i forkant til alle som bor og befinner deg i Oslo at dette er en øvelse. Det er viktig at alle, både unge og gamle, er forberedt på hva som skal skje. Det blir synlig blålys og røyk, men dette er ikke farlig! De som blir involvert i øvelsen er informert og er godt forberedt på det som skal skje, sier byrådsleder Røsland.

Les også: Sjakk og solsikker skal gjøre Oslos farligste område tryggere

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!