*Nettavisen* Nyheter.

Frykter verre eldreomsorg

AP er stygt redd for at det ikke blir noe mer og bedre eldreomsorg av at sykehjemmene er organisert i en sentral sykehjemsetat.

furuset: Kritikken mot sykehjemsreformen hagler. Nylig avslørte Ullern Avis/Akersposten at etaten trenger 59 millioner kroner ekstra til administrasjon. Bydelene får riktignok kompensert for endel av de nye utgiftene. Likevel er både blå og røde politikere bekymret. APs helsepolitiske talsmann i bystyret Trond Jensrud er engstelig for langtidsvirkningene. Han mener bydelene tvinges inn i rollen som markedsaktører, i motsetning til tidligere hvor de styrte eldreomsorgen ut fra lokale behov. Jensrud frykter dårligere eldreomsorg på sikt.
Vi får meldinger om at bydelene heller bygger opp egne dagsentertilbud. Ikke fordi de er misfornøyd med det som sykehjemmene kan tilby, men fordi det er priset så høyt, sier han.

Markedsprinsipp i omsorgen

Hver sykehjemsplass i Oslo, uavhengig om den er privat eller kommunal, har nå en snittpris på 556.600 kroner. Prisen har økt med 10.000 kroner i den nye etaten. Jensrud mener prisfastsettelsen blir feil, all den tid noen sykehjem er mer nedslitt enn andre. Furuset sykehjem er ikke blant de mest moderne.
At en plass her skal koste like mye som på et topp moderne et blir galt. Men sånn blir det når du innfører et kjøp og salg system. Man lager markedsplass av omsorgen, sier Jensrud.
Helsepolitikeren synes det verste med reformen er at det finstemte samspillet mellom ulike tjenester blir borte.
Nå drives alt av ulike resultatenheter. Vi får et byråkrati som går ut på selge til hverandre i stedet for å få best mulig omsorg. Bydel en er best tjent med å gjøre ting billigst mulig, mens etaten er tjent med at det de selger har færrest mulig tjenester i seg, sier han.

Avviser kritikken

Jøran Kallmyr, byrådssekretær for eldrebyråden (FrP), mener kritikerne er for tidlig ute, fordi etaten kun har virket i seks måneder. Ifølge han skyldes de økte utgiftene det faktum at underskudd fra tidligere må dekkes opp.
Flere sykehjem gikk underskudd i fjor, det dekker vi nå opp med friske penger. Bildet blir misvisende etter så kort tid. Det vil bli bedre omsorg etterhvert, mener han.
Ingenting tyder på at denne sentralisering-en fører til økt trygghet og omsorg
Trond Jensrud (Ap)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.