*Nettavisen* Nyheter.

Frys husleien

I 1999 var 17.000 leiligheter i Oslo husleieregulert. Nå er det bare 3500 igjen. Det betyr at denne ordningen med historie helt tilbake til 1915 snart er en saga blott. I 2009 skal all husleieregulering være over. Dette er en ønsket utvikling fra politikernes side. Vi frykter imidlertid at det ligger mange triste historier i kjølvannet av denne avviklingen. Det er stadig noen som søker etter oppkjøpsobjekter i Oslo, gjerne med husleieregulerte leiligheter. Forklaringen er åpenbar. Her er det mulig å kjøpe billig, for deretter å rehabiltere eller gjøre andre grep som tvinger prisene opp og leietakerne ut.

De fleste av de gjenværende boligene som fortsatt er husleieregulert, ligger i noen av byens beste strøk. Markedsprisen er dramatisk mye høyere enn det beboerne betaler, selv etter en årrekke med oppjustering av leieprisen. Planen med de årlige husleieøkningene frem mot 2009 er at det da skal være samsvar mellom det leietakerne betaler og markedspris. Problemet er bare at prisene på Frogner og St. Hanshaugen og i resten av Oslo i mellomtiden har vokst mye raskere. Skal regjeringen beholde ambisjonen om å kreve markedspris av de 3500 beboerne, så må de virkelig fleske til.

Det er ikke veien å gå. Vi synes det er trist og uverdig at en gruppe som i stor grad består av eldre mennesker med dårlig økonomi, skal tynes ytterligere. Vi mener regjeringen nå må lytte til Leieboerforeningen, og at den ferske rapporten fra NIBR bør leses nøye. Beboerne må få beskjed om at deres situasjon tas på alvor, og at det vi komme tiltak på plass raskt. Leieboerforeningen mener det beste vil være å gi huseierne økonomisk kompensasjon fremfor å lage støtteordninger for beboerne. Det er en spennende modell som fortjener oppmerksomhet. men det viktigste nå er å gi eldre mennesker nattesøvnen tilbake.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.