RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fryser snøen i Kollen


Til helgen er det verdenscuprenn i Kollen. For at forholdene skal bli optimale for hopperne, fryses nå snøen i ovarennet.
Til helgen er det verdenscuprenn i Kollen. For at forholdene skal bli optimale for hopperne, fryses nå snøen i ovarennet.
Ovarennet i Holmenkollen blir frosset ned slik at alle hoppere skal få like gode forhold under helgens verdenscuprenn.

HOLMENKOLLEN: Det er første gangen denne teknikken blir brukt i Holmenkollen. Metoden ble prøvd ut på slutten av sesongen i fjor, men det er først i år at Skiforeningen har klart å få optimale forhold i ovarennet.

Sporet kan fryses ned til 11-12 minusgrader, og det gjør at tilløpet er blitt bedre enn noen gang tidligere, sier teknisk sjef Klaus Kromann i Holmenkollen Nasjonalanlegg til Newswire.

Som kunstis

En matte av rør og kobletråder er lagt i tilløpet, og rørene er fylt med kjølevæske.
Væsken sirkulerer i rørene og sørger for at snøen i sporet kjøles ned til minus 11-12 grader. Samme teknikk brukes til å lage kunstis til skøytebaner.

Tidligere måtte man stadig fylle på snø i ovarennet, og det var en krevende oppgave i mildvær. Nå blir snøen liggende, nesten helt uavhengig av værforholdene.

Med denne metoden blir snøen til kompakt is, og temperaturen holdes stabil. Ved ekstreme forhold bruker vi i tillegg flytende nitrogen, som holder minus 190 grader, i sporet, sier Kromann.

---- @Mtit:Siste hopprenn

8. og 9. mars er det verdenscuprenn i langrenn, kombinert og hopp i Holmenkollen.

Det har vært arrangert hopprenn i Kollen hvert år siden 1892, og søndagens renn blir det siste før den nåværende hoppbakken rehabiliteres, sier Kromann.

Skiforeningen forventer over 35 000 tilskuere på Holmenkollsøndagen.

Sporet i tilløpet må være hardt og stabilt for utøverne. Vi må sikre at sol, snø og regn ikke ødelegger sporet og gir hopperne ulike forhold, sier Kromann.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere