Gå til sidens hovedinnhold

Fuglene forsvinner

Etter 23 år med russefeiring på Tryvann begynner naboer å bli lei. Men også natur og dyreliv i området sliter under den store påkjenningen arrangementene er.

Zoolog og Voksenkollen-beboer, Ivar Lid, har registrert fugleliv og artsmangfold i Tryvanns-området hver vår i over 30 år. Han er bekymret for den slitasjen den årlige russefeiringen har på området.
- Jeg har registrert hvilke fugler som kommer til området på vårparten, samt når de kommer. Det jeg har oppdaget er at to fuglearter som har pleid å være her ikke kommer tilbake lenger, sier han.
De to fuglene han snakker om er Rødstjert og Sort og hvit fluesnapper. To sarte fugler som har pleid å bosette seg i skogen rundt Tryvann på samme tid som russen entrer området med busser og lydanlegg som spyr ut høy musikk.
- De andre fuglene kommer før russefeiringen, mens disse to er litt senere ute. Ut i fra det jeg har registrert, har hverken Rødstjerten eller Sort og hvit fluesnapper vært i området siden 1988. Lid jobber nå for å finne ut om det er en direkte sammenheng mellom fuglenes forsvinningsnummer og russens høylytte feiring. Og med seg har han flere forskere fra Universitetet i Bergen.
- Vi vet ikke om russen er årsaken til at fuglene har forsvunnet, men hvis det er tilfellet, må det tas på alvor og da må noe gjøres.
Når det gjelder russen og Russens Organisasjonskomites (ROK) initiativ til opprydding og tettere samarbeid med naboene, er han positiv. Men han frykter at det i det store og hele har lite å si.
- Jeg har vært russ i 23 år nå, og begynner å bli ganske lei støy og dårlig oppførsel. Jeg mener det er på tide å finne et helt nytt sted som russen kan feire. Naturen i dette området trenger ro og tid til å komme seg igjen etter all forsøplingen og bråket den utsettes for år etter år. Området trenger rett og slett en avlastning, sier han.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot