*Nettavisen* Nyheter.

Fulgte etter ransofre på 31-bussen

Fotballspilleren må betale en bot på 105.000 kroner, men slipper å sone fengselsstraffen så lenge han gjennomfører et promilleprogram. Foto: Arkivfoto

En 21 år gammel mann anker dom for to ran og ett ransforsøk etter å ha fulgt etter ofrene på 31-bussen.

OSLO TINGRETT: I tingretten ble 21-åringen nylig funnet skyldig i to ran og ett ransforsøk.

Det første ranet skal ha skjedd i undergangen ved Rødtvedt bussholdeplass like før midnatt den 23. august i år. Mannen skal ha fulgt etter en kvinne som var passasjer på 31-bussen. I undergangen skal han ha dyttet til henne og røsket med seg kvinnens veske før han stakk fra stedet.

Ransforsøket skjedde på bussholdeplassen på Grorud klokken halv fem natt til 24. august. Mannen skal ha fulgt etter en kvinne som hadde tatt 31-bussen til Grorud. Mannen skal ha slått kvinnen i ansiktet og dyttet kvinnen slik at hun falt i bakken. Han skal så ha forsøkt å rive til seg vesken hennes, men lyktes ikke fordi kvinnen skrek til og gjorde motstand.

Les også: Ungdomsraner (18): – Det er bare å ta imot straffen og takke gud for at vi bor i Norge

Kjent igjen på overvåkingsbilder

Ved begge disse ranene er mannen gjenkjent ved fotokonfrontasjoner og kvinnenes beskrivelse av mannen stemmer overens med overvåkingsbilder fra 31-bussen.

Den 31. august skal den samme mannen ha ranet en kvinne som tok 31-bussen til Tonsenhagen. Dette ranet skal ha skjedd i femtiden på natten. Kvinnen ble dyttet i bakken og mannen forsøkte å dra til seg vesken hennes. Hun holdt imidlertid fast og ble dratt noen meter langs bakken før raneren fikk med seg vesken og forsvant fra stedet.

Les også: Casuals jakter ranere i Oslo

Anke

21-åringen ble etter en tid pågrepet av en hundepatrulje og satt i varetekt.

Mannen ble også dømt for tyveri av et par sko fra Hennes & Mauritz og hasjbesittelse til fengsel i to år og to måneder. Han må også betale til sammen 55.000 kroner i oppreisning til de tre ransofrene og nærmere 5.000 kroner i erstatning.

– Det ligger an til anke, sier mannens forsvarer Jan Christian Kvanvik.

Les også: Umettelig behov for selvforsvarskurs

Vil kreve erstatning

En 34 år gammel mann var også tiltalt for ranet på Rødtvedt, men ble frifunnet for dette under dissens fordi de to meddommerne mener det er rimelig tvil om at han deltok i ranet.. Han ble imidlertid dømt for heleri av mobiltelefonen som kvinnen ble frastjålet denne kvelden. Denne ble sporet to dager etterpå da mannen satt i et sim-kort i telefonen.

Mannen nektet straffeskyld for ranet og hevder han trodde telefonen ikke var stjålet.

Tingretten er ikke i tvil om at 34-åringen kjente til at telefonen var stjålet da han var i nærheten da ranet ble begått. Tingretten ser seg av almennpreventive grunner nødt til å reagere strengt på heleri av mobiltelefoner, blant annet med bakgrunn i de mange ranene i Oslo den siste tiden.

Han ble dømt til 21 dagers fengsel og dommen anses som sonet da mannen har sittet 77 dager i varetekt.

– Jeg har ikke fått tak i min klient, men regner med at han vedtar dommen for å bli ferdig med saken. Han mener han kjøpte telefonen i god tro. Det vil nok bli fremmet et erstatningskrav for urettmessig straffeforfølgelse for de dagene han har oversonet, sier advokat Amir Hossein Mirmotahari.

Les også:

Justisministeren med strakstiltak mot ransbølgen

Ber innvandrerforeldre ta affære etter ransbølge

Mann løy om ran etter bytur

Flere danner borgervern-grupper i Oslo

Politiet tar sterk avstand fra borgervern

Brutale ungdomsranere fanget opp av dette overvåkingskameraet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.