RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Full barnehagedekning i Bydel Alna


Haugerud barnehage
Haugerud barnehage
Bydel Alna oppnådde full barnehagedekning i 2007 etter byrådets definisjon av begrepet.

ALNA: Byrådet i Oslo satser på å gi innbyggerne et bedre barnehagetilbud når det gjelder barnehagens innhold, nyetablering og vedlikehold. Alna bydelsutvalg har vedtatt bydelens plan for full barnehagedekning.

Best resultat i 2007

Full barnehagedekning defineres i Oslo kommune som at Alle barn som søker opptak innen fristen og er født før 01.09.2007 skal få tilbud om barnehageplass i løpet av året.

Med 200 nye barnehageplasser klarte Bydel Alna å oppnå denne målsettingen i 2007, og var den bydelen i Oslo som hadde det beste resultatet.

Det betyr imidlertid ikke at alle barn i bydelen har fått barnhageplass. Noen har søkt etter fristen og noen var under ett år 01.09.2007. Det er derfor et relativt stort behov for flere barnehageplasser i bydelen, som planlegger å opprette 550 nye barnehageplasser fram mot 2011.

Flere tiltak

Det er også et uttrykt ønske om at flere barn med minoritetsspråklig bakgrunn begynner i barnehage.

Bydel Alna har opprettet tiltak for å oppnå dette, blant annet nye pedagogiske korttidstilbud med vekt på språkopplæring for fire- og femåringer. Bydelen har gratis kjernetid for alle i denne aldersgruppen.

Språkgrupper og gratis kjernetid

I perioden 2006-2007 startet bydelen syv nye kortidsbarnehager/språkgruppetilbud. Tiltaket har fått fellesnavnet Smart-språkgrupper.

Smart-gruppene er et gratis språkgruppetilbud som er åpent 17,5 timer pr uke for barn i alderen fire og fem år. Disse tilbudene vil til sammen kunne gi 176 plasser.

I forbindelse med Groruddalssatsingen har bydelen fått tildelt midler til å innføre ordningen med gratis kjernetid for barn født i 2002 - 2003. Forsøket med gratis kjernetid er et ledd i regjeringens handlingsplan for integrering og inkludering av innvandrerbefolkningen.

Bydel Alna er en av fem bydeler som tilbyr gratis kjernetid (inntil 20 timer per uke) til skolestartere i 2008. Gratis kjernetid og Smart-språkgruppene omfatter alle barn i bydelen, både minoritetsspråklige og norskspråklige.

Planer for nye barnehager 2007-2011

Bydelen har gjennomført en gjennomgang av arealene ved de eksisterende barnehagene. Gjennomgangen førte til at 25 nye barn har fått plass i de kommunale barnehagene.

Bydelen samarbeider med Omsorgsbygg Oslo KF i forhold til etablering av midlertidige og permanente barnehager.

I barnehageenhetene Furuset nord og Teisen og Tveita ble det i 2007 satt opp midlertidige paviljonger. Paviljongene er hver på fire avdelinger.

Tiltak for full barnehagedekning 2008-2011

Befolkningsprognosen per april 2007 viser at barnetallet i hele Oslo øker. Kommunen har de siste årene hatt høye fødselstall og stor vekst i antall barn som trenger barnehageplass.

Nye barnehager i områdene Lindeberg, Trosterud, Haugerud, Furuset nord og Teisen er under planlegging. De skal stå ferdig i perioden 2008 -2011.

Nye Havnehagen på Lindeberg er planlagt ferdig i årsskiftet 2008/2009. Etter å ha vært stengt i flere år åpnes barnehagen igjen etter omfattende rehabilitering og med tilbygg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere