RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Full dekning først om to år


Bydel Nordstrand håper å ha full barnehagedekning innen 2010. (Illustrasjonsfoto: Sara Sægrov Ruud)
Bydel Nordstrand håper å ha full barnehagedekning innen 2010. (Illustrasjonsfoto: Sara Sægrov Ruud)
Mangel på egnede tomter er den største trusselen når Bydel Nordstrand går inn for full barnehagedekning i løpet av 2010.

NORDSTRAND: Planen for full barnehagedekning i bydel Nordstrand 2008-2010 var oppe til vurdering på bydelsutvalgets møte torsdag.

Dersom det stadig kommer noen og sabler ned alle forslagene administrasjonen kommer opp med, kommer vi aldri i mål, uttalte BU-representant Øystein Larsen.

Prognoser

Planen som foreligger innebærer full barnehagedekning i løpet av 2010. Dekningsgraden, som i dag er på 86 %, skal da ha nådd 94 %. Med en slik dekning mener bydelen at alle som ønsker det skal få et tilbud om plass.

Med en dekningsgrad på 94 % imøtekommer vi behovet bare delvis. Det er dessuten umulig å anslå hvor mange barn som ønsker plass om to år, sier Erik Telnes.

Det er mange usikkerhetsmomenter som spiller inn. Fortettingen på blant annet Holtet og hva som skjer med kontantstøtten er faktorer som kan påvirke søkertallet. Ifølge en befolkningsprognose fra Oslo-statistikken vil folketallet i bydelen øke fram mot 2010, for så å stagnere noe.

Dette er bare prognoser, de kan endre seg fort, sier Telnes.

Han mener man må komme i gang med nye byggeprosjekter snarest og ikke dvele for lenge ved hensyn til driftskostnader og mulige protester.

Her er det snakk om hvilke prinsipper som må vike for hvilke for at vi i det hele tatt skal komme i mål.

Tomtemangel

En forutsetning for å nå målet er at barnehagesektoren lykkes i å øke sin kapasitet med 266 plasser i løpet av planperioden.

Byggeprosjekter som til sammen vil gi bydelen 233 nye barnehageplasser er kommet såpass langt i prosessen at ferdigstillelse i år eller neste år er innen rekkevidde. De øvrige plassene rammes foreløpig av tomtemangel.

Jeg har vanskelig for å forstå avslagene på forslag administrasjonen har fremmet, sier Telnes.

Jeg mener vi skal be administrasjonen ta imot BUs henstilling om å gå nye runder, oppfordret han.

Tomtene det her er snakk om er i hovedsak Kaptein Oppegårds vei, Gina Kroghs vei og Birger Olivers vei. Etter utredning er samtlige tomter skrinlagt av Omsorgsbygg Oslo KF.

Fornuftig miks

Et annet spørsmål som var oppe til diskusjon i BU var hvorvidt man skal bygge private eller til er det bygd en privat og flere kommunale barnehager.

Det er opp til administrasjonen å finne en fornuftig miks av private og offentlige barnehager, sier BU-leder Sigbjørn Odden.

Han er redd for at dersom man fortsetter med den miksen man har i dag vil komme til å angre om noen år fordi driftskostnadene blir for store.

Det kan være snakk om en forskjell på en halv million for akkurat samme tilbud. De kommunale er dyrere å drive enn private med dagens tilskuddsordninger, sier bydelsdirektør Per Johannessen.

BU vedtok bydelsdirektørens forslag til vedtak på møtet torsdag, med BUK-komiteens og BMS-komiteens tilføyde merknader.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere