Gå til sidens hovedinnhold

Full fres i Saalbach

Suksessoppskriften til Saalbach er trivsel og vill afterski.

– Are you reeeeeady?

DJ-en på det som kalles «verdens beste afterski», Hinterhag Alm i Saalbach, er litt tilårskommen, med gråsprengt hår. Entusiastisk og selvsikker, uten å prøve å være kunstig trendy. Med andre ord: Akkurat som skistedet Saalbach selv.

Festrus

Gjestene inne på den gamle låven hyler tilbake i ren ekstase:

– Yeeeeeeeeeesss!!!

Og så gynger, hopper, pruster og bakser vi rundt til enda en ompa-ompa-slager på høyeste volum, i en lykkerus som nesten løfter taket av låven og dynker hele det vesle dalføret i festrus.

Etterpå, det må medgis, er man ganske lettet over å få stolpre ut igjen i den stille, friske alpeluften og det aprikosgule skumringslyset. Mange unge blir noen timer til – danser, synger, fester og får nye venner. Etter hvert fortsetter de ned mot et av byens diskoteker.

Intim atmosfære

Selv velger jeg dundynene i det koselige pensjonatet. Det er mange familieeide gjestehus her, og atmosfæren er preget av småskaladrift.

Saalbach har greid å unnslippe de store betonghotellene, og man har bevart en mer gammeldags stemning.

Rykende ferske frokostrundstykker med ost og skinke, jordbæryoghurt, hjemmelaget varm sjokolade – og så er det på med støvlene for dagens første nedfart. For en skinerd og snøelsker er det få ting som slår denne forventningsfulle kriblingen.

Skisirkus

Saalbach kaller skisystemet sitt for skisirkus. Også andre destinasjoner bruker dette slagkraftige markedsføringsbegrepet, men her er det virkelig lett å ta seg fram uten verken transportstrekninger, busstransfer eller dyr taxireise hjem igjen.

Bernkogellin-banen kjører til Reiterkogel, som er en skikkelig solhylle med sørvendt beliggenhet, snille bakker og skogspartier med hvite, snøtunge graner.

– Her er det plass for alle. Nedfartene er som brede motorveier, der man kan krysse alle filene uten problemer, og stadig komme inn på nye veier, forteller Hans Bengtsson, som har reist til Saalbach for fjerde gang denne vinteren.

Bratt bakke

Vi krysser dalen i nabobyen Hinterglemm, som har flere storhoteller og mangler lille Saalbachs sjarm. Oppe på Zwölferkogel starter verdenscup-utforløypa, en flere kilometer lang svett, adrenalinstinn og stupbratt bakke. Vi er blitt advart:

– Bare tanken på Zwölferkogel gjør at melkesyren flommer. At alpinister kaster seg ut her med dødsforakt, uten å svinge, er skrekkfilmaktig. Den delen av dalen er for dem som vil ha de virkelig lange og krevende bakkene, forklarte en gjeng skandinaviske ungdommer kvelden før på Hinterhag Alm.

Vi våger oss ned bakken likevel. Der det flater ut, etter at vi har passert den første delen av et stort skogholt, er vi tilbake i yoddeli yoddela.

Skal en av de sju små dvergene hoppe fram bak et lerketre og by Snøhvit opp til dans? Det er følelsen man får utenfor den familiære tømmerhytta som, lik mange andre i dette skisystemet, tilbyr lunsj i solen – med wienerschnitzel eller annen god husmannskost – for overkommelige åtte euro.

Takk og pris at disse små, koselige bakkerestaurantene har bevart sin gemyttlige atmosfære og sine rimelige priser – i motsetning til mange spisesteder i de franske alpene, der en liten flaske vann og mikrovarmet lasagne i en bråkete matsal fort koster 20 skamløse euro.

Fakta om Saalbach

Ligger 10 mil fra Salzburg. Alpelandsby med 3100 fastboende, 1003 meter over havet.

Norwegian flyr til Salzburg fra Oslo, Bergen og Stavanger, pris én vei fra kr 399 i februar og mars. Fra Salzburg er det bare en times transfer til Saalbach.
En ukes pakketur med STS Alpereiser og Sportsreiser kommer på kr 8000 til 14.000 per person i dobbeltrom, avhengig av standard. Som regel med halvpensjon, og iblant med heiskort inkludert.

Stort skisystem med raske, moderne heiser som passer de fleste. Man kommer helt tilbake til hotellet med heis og ski. Lite køer. Høyeste bakke starter 2000 m.o.h.

Livlig afterski, blant annet på den gamle låven Hinterhag Alm eller klubbene Castello og Underbar.

Homofestivalen Euroskipride feires her en uke i mars. Et stort, morsomt arrangement som lokker skikjørere fra hele Europa.

Saalbach med nabodestinasjonene Hinterglemm, Leogang og Saalfelden tar hver vinteruke imot rundt 30.000 gjester. Hver tredje har vært der tidligere.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget