RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SKAPTE LATTER: Elevene ved Nordstrand barneskole sa at de vill lese. På scenen fikk de bade i både bøker og karakterer fra flere verdener. Her blant annet representert ved Torbjørn Egners Karius og Baktus og tante Sofie.
SKAPTE LATTER: Elevene ved Nordstrand barneskole sa at de vill lese. På scenen fikk de bade i både bøker og karakterer fra flere verdener. Her blant annet representert ved Torbjørn Egners Karius og Baktus og tante Sofie. Foto: ALLE FOTO: LINN HUSBY

Full rulle med eventyrblanding

470 barn i Nordstrands lokale bokbad, ble selvsagt helt eventyrlig. For store og små.

NORDSTRAND: Små og store fylte scenen på Nordstrand skole da barnebokklassikere ble forvandlet fra bøker til teater. Lærerne vil med dette øke leselysten hos barna, helt i tråd med Osloskolens satsingsområde for i år.

– Vi er veldig stolte av dem, sier lærer og medansvarlig for teaterproduksjonen Elin Abrahamsen, tydelig rørt etter forestillingen.

Karius og baktus

Ca. 150 barn har nettopp sunget, gestikulert og fortalt fra de kjente figurene Pippi, Emil, Karius & Baktus, Roald Dahls mange figurer, Gummi Tarzan, Knerten og alle de andre de har lest om de siste ukene. Til sammen 470 barn fordelt på tre forestillinger er med i oppføringen, det vil si alle barna på barneskolen.

– Man trenger det å lese i alle fag, og her er selvsagt alle med, sier Anne-Karin Sunde, rektor ved skolen.

Bolla piggsvin og Nøtteliten fra Alf Prøysen er også med, samt til og med «Hanan fra Drammen». De strømmer på, kjente og mindre kjente, en etter en, og i sang etter sang.

Kardemommeloven

En spesiallaget stor pappbok, som leseløven og to små bokmerker introduserer, viser oss hva som nå fremføres. 2.-klassingene har Inger Hagerup og Thorbjørn Egner som tema.

«Hva kan du gjøre Mikkel Rev?»

«Jeg kan være lur og slu, og også ganske kjekk», sier gutten som spiller reven, etterfulgt av latterrespons fra publikum.

Men så kommer røverne Kasper, Jesper og Jonatan på, og stjeler pepperkakehuset! «Og huffamei og huffamei» hører vi fra tante Sofie, før røverne omsider kommer tilbake igjen – løven liker jo ikke pepper!

«Fra nå av må alle være venner og ikke stjele andres mat”, konkluderer politimester Bastian, og så stemmer alle i med Kardemommeloven: «Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil»

Erik Bye

Det er ikke bare bøker vi møter i forestillingen, som er inndelt klassevis fra 1. til 7. trinn, og der hver av trinnene har fått sine forfattere eller visesangere fra norsk kulturarv å presentere. Feriekolonilåta «Stilleste gutt på sovesal 1» av Lillebjørn Nilsen fremføres i replikkform. Erik Byes vise «Vår beste dag», som avslutter med de fine ordene «dagen i morgen skal bli vår beste dag», synges av jenter fra 7. klasse.

– Dette var så fint!, sier en av foreldrene fra salen til lærer Abrahamsen.

– Ja veldig bra, sier en annen. –

Teater fra læreplanen

– Vi ser jo hvordan de vokser på dette, også sammen som gruppe. De kjenner hverandre på tvers av trinnene nå, sier rektor Sunde som kan fortelle at det ikke er første gang skolen arrangerer slike prosjekt direkte knyttet mot lærerplanen.

– Egentlig har vi et slikt opplegg hvert år rettet mot prosjekter knyttet mot kravene i lærerplanen og i de nasjonale prøvene, sier hun, som også presiseres at det å lære noe utenat og å stå på en scene – i tillegg til det rent faglige – også er positivt for læringsutbyttet.

De to som har rollene som bokmerker, Mathias og Jakob (6 år) fra første klasse, var ikke veldig nervøse før forestillingen.

– Nei, det er jo gøy! sier Mathias (6).

– Vi har en lapp. Der hvor det er gult skal vi lese, forklarer kameraten Jakob (6) og henviser til det de skal si på scenen.

De har lest ekstra med bøker i løpet av de siste to ukene som prosjektet har foregått.

– Leseløve-bøker, svarer Mathias, da vi spør hva slags bok han har lest i det siste.

Hvilken bok er gøyest å lese da?

– Den boka vi har hjemme, med en dinosaur i, sier han uten at han skjønner helt hvorfor vi spør om det.

Osloskolens har ekstra fokus på forbedring i grunnleggende ferdigheter som lesing og regning i 2011, og dette har vært en ekstra pådriver for Nordstrand barneskoles prosjekt «Bokbad», som til slutt ble til teater.

Billettinntektene fra forestillingen går til stiftelsen Nyenga, som er en stiftelse som jobber for å bygge opp og etablere barnehjem i Uganda.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere