RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blir dette noe av eller må Røa på nytt se at et bad forsvinner ut i det blå?
Blir dette noe av eller må Røa på nytt se at et bad forsvinner ut i det blå? Foto: Skisse: Auctus

Full stopp for badeanlegg på Røa

Realiseringen av Røa bad står igjen i fare på grunn av uenighet om reguleringsbestemmelser.

RØA: Byggherre Røa Utvikling inngikk kontrakt med Oslo kommune i mai om bygging av badeanlegg og boliger på Røa. Røa Utviklings planer var å komme i gang med bygging 1. november. Alt har imidlertid stoppet opp på grunn av uklarheter i tolkningen av reguleringsbestemmelsene.

 
 

Uklart om regulering

– Vi har lagt frem en plan om bygging av et aktivitets- og badeanlegg på 3.700 kvadratmeter i tillegg til et forretningsareal og 56 boliger. Dette legger forholdene til rette for et bærekraftig anlegg, som skal være til glede for alle. Vi har i våre planer holdt oss strengt til vår opprinnelige konseptskisse som lå til grunn i kjøpekontrakten med kommunen og for bystyrets vedtak om salget av eiendommen. Dette for å sikre en rask og problemfri behandling av byggesaken, sier Hans Øivind Nordvik i Røa Utvikling.

Les også: Endelig blir det bad på Røa

– Plan- og bygningsetaten hevder imidlertid at kommunens rammer for salget av eiendommen kan være i strid med reguleringsbestemmel-sene i den reguleringsplanen som ble vedtatt i 2004. Noen må ta ansvaret for at denne uklarheten raskt rettes opp, slik at vi kan komme i gang med vårt prosjekt uten ytterligere forsinkelser, sier Hans Øivind Nordvik i Røa Utvikling.

Ulik tolking av bestemmelser

– Før kjøpet av eiendommen varslet vi kommunen om at det var en del uklarheter i reguleringsplanen sett i forhold til reguleringsplanens formål og betingelsene for salget av eiendommen. I reguleringsbestemmelsene står det at det tillates oppført et svømmehallbygg på maksimum 15 % bebygd areal (BYA) i tillegg til annen bebyggelse på 45 % BYA. Tomten er på 3,9 mål. Med 15 prosent utnyttelse, ville ikke badeanlegget kunne bli på mer enn 586 m². Det sier seg selv at dette er for lite for et anlegg som skal ha to bassenger på henholdsvis 25 meter og 12 meter, med garderober og aktivitetstilbud, sier han.

– Forutsetningene og minimumskravene som kommunen har lagt til grunn for badeanlegget, krever i seg selv en grunnflate på minimum 1500–1700 m². Vi fikk nødvendige forsikringer om at både kommunens krav og våre planer kunne gjennomføres. På det grunnlaget påtok vi oss dette prosjektoppdraget. Det viser seg imidlertid nå at plan- og bygningsetaten tolker reguleringsbestemmelsene annerledes enn det kommunen tidligere gjorde i forbindelse med salget av eiendommen, sier Nordvik.

– Må vise handlekraft

Han mener situasjonen er uakseptabel og at politikerne må vise handlekraft for å få realisert prosjektet.

– Reguleringsplanen for eiendommen har to klare formål, å skaffe bydelen flere boliger og at det skal oppføres et allment tilgjengelig badeanlegg. PBE presenterte i 2004 et forslag til reguleringsbestemmelser som ikke var i henhold til reguleringsformålet eller i tråd med tidligere bemerkninger til planen, sier han.

– Bydelsutvalget i Vestre Aker påpekte hvilke reguleringsrammer som måtte legges til grunn for å sikre et badeanlegg på Røa. Den gang byråd Grete Horntvedt instruerte derfor etaten om å omarbeide reguleringsplanen i henhold til bydelsutvalgets ønsker, blant annet at svømmehallen ikke skulle begrenses til et eget 15 % BYA svømmehallbygg med egne rammer, men inngå i hele bygningsmassen på 60 % BYA. På den måten ble det avsatt nok boliger slik at prosjektet kunne bli bærekraftig, sier Nordvik.

Ikke fulgt opp

– Instruksen ble ikke fulgt opp fullt ut som forutsatt. Dette ble ikke oppdaget i siste politiske gjennomgang av saken. Følgen ble at reguleringsplanen i 2004 ble vedtatt uten at badeanlegget ble lagt inn som en del av den totale bygningsmassen. Dette må, etter min vurdering, ha vært en inkurie som politikerne må rydde opp i så fort som mulig. Ellers str hele prosjektet i fare, sier Nordvik.

Han har tatt opp saken med politisk ledelse i rådhuset, med BU-leder i Bydel Vestre Aker, Elin Horn Galtung og med tidligere byråd for byutvikling, Grete Horntvedt (H).

Nordvik oppfatter at både Horn Galtung og Horntvedt er enige i at reguleringsbestemmelsene ikke ble slik som forutsatt og at de har meddelt dette til dagens ledelse av byrådet.

– Det er inngått og i ferd med å inngås kontrakter som sikrer et flott aktivitets- og badeanlegg på Røa. Nå haster det å komme i gang for å unngå at det hele faller i fisk, sier Nordvik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere