*Nettavisen* Nyheter.

Full stopp i utbygging

Utbyggingen på Jernbanetorget ble stoppet i dag, etter arkeologiske funn.

Riksantikvaren stoppet i dag anleggsarbeidet på Jernbanetorget, etter arkeologiske funn.

JERNBANETORGET - Vi startet de arkeologiske utgravningene denne uken og det er foreløpig vanskelig å anslå omfanget og konkret hva vi kommer til å finne, men vi har allerede gravd fram konstruksjonsmateriell i tre, som kan stamme fra 1700-tallet og dermed første byggetrinn på Jernbanetorget, forteller Jostein Gundersen, prosjektleder fra Sjøfartsmuseet.

Det er utenfor Den Norske Amerikalinje ved Jernbanetorget at Riksantikvaren har stoppet anleggsarbeidet fordi det er funnet større mengder fornminner i området enn først antatt. Fornminnene er gravd opp i forbindelse med ombyggingen på Jernbanetorget.

Området var en god havn på begynnelsen av 1700-tallet, men ble så gjenfylt og utbygd som følge av Christianias stadige ekspansjon på denne tiden.

Arkeologene skal grave et areal på ca 50 x 50 meter. Dette er et område hvor det har vært lite anleggsarbeider tidligere. Derfor er dette området av stor historisk interesse.

Funnene ligger ikke mer enn en meter under vegbanen. Det er nye vann- og avløpsrør som skal ned i dette området.

Uvisst omfang

Det er summen av enkeltfunn og ikke ett konkret funn som er årsaken til anleggsarbeidet blir stoppet. I tidligere tider var dette et havneområdet, og det har blitt funnet ballast og gjenstandsmateriale som opprinnelig har vært deponert på sjøbuunnen.

Derfor er Sjøfartsmuseet som på vegne av Riksantikvaren gjennomfører de arkeologiske utgravningene på Jernbanetorget.

- Vi har hatt et godt samarbeid med Byantikvaren i en lengre periode og følger arbeidet tett, forteller Harald Rapp Nilsen prosjektleder i Statens vegvesen.

Utgravingen vil få konsekvenser for framdriften av ombyggingen av Jernbanetorget, men omfanget er foreløpig uvisst. De arkeologiske arbeidene skal etter planen være ferdige om to uker. Arkeologiske utgravninger på Jernbanetorget

Får trolig fortsette

Det lykkes ikke Østkantavisa å komme i kontakt med Riksantikvaren tirsdag ettermiddag, men i et notat på hjemmesiden heter det at omleggingen av kollektivknutepunktet er av så stor samfunnsmessig betydning at Riksantikvaren gir tillatelse til å fortsette arbeidene.

Forutsetningen er at Sjøfartsmuseet først får gjøre en arkeologisk utgravning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.