RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Linda Vatne Johansen er avhengig av hjelp fra assistenten Ingvild Myhre. Men hva skjer når hun skal ut og reise?
Linda Vatne Johansen er avhengig av hjelp fra assistenten Ingvild Myhre. Men hva skjer når hun skal ut og reise?

Funksjonshemmede må feriere hjemme

For noen er planlegging av feriene en glede. For andre er det et reint mareritt.

FURUSET: 31 gamle Linda Vatne Johansen er sterkt funksjonshemmet og har et stort behov for hjelp fra assistenten for å klare seg gjennom hverdagen.

I det daglige går alt greit. Problemet er når jeg skal ut på ferie. Da må jeg betale tre ganger så mye som alle andre, sier Johansen.

Egen arbeidsgiver

Johansen er en del av ordningen med brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Denne ordningen går ut på at alle som har behov for personlig assistent kan velge mellom tre ulike organiseringsformer.

Jeg har valgt å være arbeidsgiver for mine personlige assistenter. Det betyr at jeg får ekstra store utgifter hvis jeg skal på ferie.

Johansen må ha med seg to assistenter når hun skal ut og reise. Hun har søkt bydelen om å få disse utgifter dekket. Det endte med avslag.

Det er veldig vanskelig å planlegge reise når man ikke vet om man skal betale kun for seg selv, som er normalt i samfunnet, eller om man er nødt til å betale fly og opphold for to assistenter.

Må være hjemme

Til tross for en muskelsykdom som har gjort at hun er helt avhengig av hjelp døgnet rundt, er Linda Johansen fortsatt yrkesaktiv.

Som arbeidstakere flest, har også jeg mine fem uker med lovpålagt ferie. Den eneste forskjellen er det at jeg kommer til å bli nødt til å sitte på verandaen. Det tyder på at vi har et inkluderende arbeidsliv med et ekskluderende rammeverk for assistanseordningen i ferien, sier Johansen.

Gjelder flere

Johansen sier at hun er langt fra den eneste som er i en slik situasjon.

Dette rammer også uføretrygdede, deltidsansatte, studenter og familier der barn under 18 år har BPA. Jeg har snakket med flere som er fortvilt over dette, sier hun.

Per i dag er det kun funksjonshemmete med assistenter gjennom andelslaget Uloba som er sikret støtte til ferieturer.

Der blir det satt av 5 prosent av driftstilskuddet til utgifter tilknyttet å ha assistenter, herunder også ekstrautgifter ved feriereiser og andre aktiviteter. Dermed sitter man i en situasjon hvor brukere behandles ulikt avhengig hva slags ordning de har. Behovet er likt for alle, sier Johansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere