*Nettavisen* Nyheter.

Funksjonshemmete Hans Christian (35) får likevel ikke komme hjem

MEDHOLD: Mor Karin Marie Sperre og søster Karine Sperre har sammen med øvrig familie kjempet for at Hans Christian skal få komme tilbake til boligen sin. Foto: Vidar Bakken

Mandag skulle Bydel Vestre Aker, mot familiens vilje, overføre Hans Christian Sperre til sykehjem. Det satte Fylkesmannen en stopper for. Men, bydelen vil ikke la han komme hjem.

DIAKONHJEMMET: I torsdagens printutgave kunne Akersposten/dittOslo møte en lettet og glad mor i en sak som fikk tittelen «Hans-Christian kommer hjem».

– Jeg er glad for fylkesmannen beslutning om utsatt iverksetting og gleder meg til å få Hans-Christian tilbake til boligen, sa hans mor, Karin Marie Sperre.

Kontrabeskjed

I og med at Fylkesmannen skriver i sitt vedtak: "Fylkesmannen forutsetter at bruker får forsvarlige helse- og omsorgstjenester i eget hjem inntil klagesaken er ferdigbehandlet» ventet mor og øvrig familie på beskjed fra bydelen om når utskrivningklare Hans-Christian kunne bringes hjem fra Diakonhjemmet.

I stedet mottok familien beskjed fra Bydelen fredag denne uken at han må bli på sykehuset til klagen om sykehjemoverføring er ferdig behandlet. Begrunnelsen er at bydelen mener de ikke kan gi forsvarlige helsetjenester i omsorgsboligen. Klagebehandlingen kan ta flere uker.

Les også: – Meningsløst å sende Hans-Christian på sykehjem

– Uakseptabel omgåelse

Det får Hans-Christians advokat Odd Ivar Grøn til å reagere.

– Dette er etter min vurdering en uakseptabel omgåelse av Fylkesmannens beslutning.Det er svært uheldig for Sperre, som er uten noe annet tilbud enn å fortsatt bli liggende på sykehus, lenge etter at legene på sykehuset har vurdert ham som utskrivningsklar. En helt uverdig, og helsemessig svært uheldig situasjon. Sperres verge og familie er ikke innstilt på å akseptere dette, og vi ser nå på hvordan vi kan angripe dette videre, sier Grøn.

Les også: – Redd for min brors liv

Hurtigbehandling

Akersposten/dittOslo har skrevet om familiens kamp for at multifunksjonshemmete Hans-Christian skulle få komme tilbake til trygge omgivelser i omsorgsboligen i Arnebråtveien. Men, avgjørelsen var tatt. Bydelen skulle effektuere sitt vedtak og hente Hans Christian Sperre mandag denne uken for å overføre han til Kingosgate bo- og rehabiliteringssenter på Sagene.

Dermed ville han ikke få komme tilbake til sitt nærmiljø. Hans-Christians advokat sendte klage til Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som klarte å hurtigbehandle denne. Fylkesmannen har altså vedtatt at bydelens vedtak gis oppsettende virkning til klagesaken er ferdigbehandlet og forutsetter at han i mellomtiden får forsvarlige helse- og omsorgstjenester i eget hjem.

– Det er umenneskelig

– Han har nå vært sammenhengende på sykehuset i tre måneder og skulle egentlig ha vært utskrevet for fire uker siden. Dette har tæret på familien og ikke minst Hans-Christian. Det er umenneskelig at noen kan utsette enkeltmennesker for slike påkjenninger og dette gjelder altså de svakeste av de svake. Jeg tør ikke tenke på hvordan funksjonshemmete uten ressurssterke pårørende har det. De har tapt før saken er påbegynt. Hans-Christians familie er selvfølgelig kategorisert som «de plagsomme pårørende», men jeg er stolt av å tilhøre denne gruppen, sier moren.

Vellykket

Hans-Christian har etter flere operasjoner fått gjennomført et vellykket sondeinngrep. Diakonhjemmet, fastlege og Oslo universitetssykehus har alle konkludert med at operasjonen og funksjonen av sonden er vellykket, samt at denne kan betjenes av personell i omsorgsboligen. Bydelen begrunner altså sitt vedtak med at hjemmesykepleien mener brukeren er for dårlig til å være i boligen.

– Han er mye bedre

– Legene ved Diakonhjemmet har skrevet en legeerklæring som viser at Hans-Christian er i klar fremgang og som avslutter med at han har kommet seg og er mere våken og smilende. Som jeg tidligere har sagt er han friskere enn på lenge og trenger bare å komme tilbake til omsorgsboligen sin. Det eneste nye som har skjedd er at han har fått operert inn en sonde for ernæring og medisinering, som nå fungerer og har gjort han mye bedre, sier Sperre.

En rekke feil

Hun viser til det hun mener er en rekke feil i bydelens begrunnelse for at sønnen skal overføres til sykehjem.

– Blant annet legges det vekt på at Hans-Christian har aspirasjonsproblemer og er avhengig av sug på grunn av slim. Det er ikke lenger et problem og det er påvist av sykehuset. Resten av bydelens begrunnelse er ikke annet enn det som er kjent fra før når det gjelder hans funksjonshemning. Det også helt galt å sende en ung mann på 35 år på sykehjem, særlig når Stortinget tidligere har bestemt at funksjonshemmete ikke skal gis et permanent tilbud på sykehjem, sier moren.

Bydelsdirektør i Bydel Vestre Aker, Jan O. Nytveit, ønsker ikke å kommentere saken i media.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.