Fy Fabian for ei julegran

Venninnene Lise og Azqah, som går i femte klasse ved Lutvann skole, sang julesanger for de fremmøtte, og spiste pølser stekt på bål i pausene.

Venninnene Lise og Azqah, som går i femte klasse ved Lutvann skole, sang julesanger for de fremmøtte, og spiste pølser stekt på bål i pausene. Foto: FOTO: Vemund Sveen Finstad

For 65. gang gir Oslos befolkning en majestetisk julegran til innbyggerne i London. Sist fredag var Fabian Stang og elever fra Lutvann skole på plass under hogstseremonien i Østmarka.

Her heises juletreet som vil pryde Trafalgar Square om bord i en spesialbygd trailer som vil frakte det til London. Foto: FOTO: Vemund Sveen Finstad

MARIHOLTET: Nesten hele skogavdelingen i Miljøetaten Divisjon friluft er hvert år med på den store juletrejakten. For treet som pryder Trafalgar Square i London i juletiden er en gave fra hele Oslos befolkning, og da må det være av ypperste klasse.


Sang og celebriteter

Fredag 18. november var det igjen tid for den årvisse trefellingsseremonien. Til stede var ordfører Fabian Stang, sammen med Lord Mayor of Westminster, Councillor Susie Burbridge og den britiske ambassadøren Jane Owen. Elever fra Lutvann skole på Trosterud sang julesanger og bymiljøetaten serverte lapskaus og skogkaffe.

Venninnene Lise og Azqah, som går i femte klasse på Lutvann skole, syntes det var veldig morsomt å synge julesanger foran ordføreren og publikum.

– Vi har øvd i to uker. Det er veldig morsom å få være med på. Det er kult at de frakter treet til England, sa duoen til Lokalavisen.

En takk til britene

Årets julegran er det 65. treet som Oslos befolkning gir til innbyggerne i London. Treet er en 55 år gammel majestetisk norsk gran, måler 22 meter på rot, og har fått vokse i fred ved Mariholtet i Østmarka.

Tradisjonen med den norske julegranen, som startet i 1946, er en takk til britene for hjelp og støtte under okkupasjonsårene 1940–45. Torsdag 1. desember tennes treet på Trafalgar Square i London.

– 1940–45 er lenge siden, men det er fortsatt viktig å huske at vi trenger hverandre og våre venner. Jeg håper treet blir fint på Trafalgar Square. Vi vil gjerne fortsette tradisjonen, for vi har nok trær å ta av, sier Stang spøkefullt.

Rørt av arrangementet

Blant de fremmøtte var 81-årige Kåre Strai, som var tenåring under krigen. Det gjør trefellingsseremonien litt ekstra nær.

– Ja, det kan man si. Jeg synes det er en kjempefin tradisjon. En takk for god hjelp, sier han.

Councillor Susie Burbridge lot seg røre av det flotte arrangementet.

– Det er ikke bare et tre, det er historien bak treet. Det var rørende for meg, og jeg håper dere husker denne dagen, og at vi aldri, aldri slutter med denne seremonien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.