RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fylkesmannen åpner tilsynssak etter at tiåring ble funnet død

Sist oppdatert:
Barnevernet må redegjøre for hva de gjorde for en ti år gammel gutt som ble funnet død i Oslo i august.

Politiet mener gutten døde som følge av grov omsorgssvikt.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har åpnet tilsynssak mot barnevernet i forbindelse med saken.

Barnevernet mottok i vår en bekymringsmelding om gutten. De undersøkte familieforholdene, men avsluttet saken etter få dager.

– Vi vil ha svar på hva barnevernet i bydelen eventuelt har gjort og hva som var begrunnelsen for at de ikke fulgte opp saken. Så vil vi se på, når informasjonen foreligger, om det er begått lovbrudd fra barnevernstjenestens side, sier Bente Rygg, avdelingssjef for barne- og familieseksjonen hos fylkesmannen, til NTB.

Les også: Gutt død - mor siktet

Mandag ble moren til gutten pågrepet, siktet for omsorgssvikt med døden til følge.

Rutinemessig

– Vi ble kjent med saken gjennom mediene. Vi åpner en tilsynssak slik at vi får vite litt om bakgrunnen for det som har skjedd. Det er helt rutinemessig når en slik sak er ukjent for oss, sier Rygg.

I løpet av to til fire dager vil de sende ut et brev til barnevernet i bydelen der gutten bodde. Svarfristen på slike henvendelser er vanligvis to til fire uker.

Oppvekstsjef Nina Backer-Røed i Oslo kommune sier til VG at hun mener det er riktig av Fylkesmannen å åpne tilsynssak.

– Vi setter alltid pris på at saker blir belyst på best mulig måte. Det tror jeg er riktig å gjøre, sier hun.

Opprydningsprosess

Ada Sofie Austegard, leder i Stine Sofies Stiftelse som arbeider for å beskytte barn mot vold og overgrep, mener saken viser at barnevernet ikke burde ha ansvar for å etterforske bekymringsmeldinger om barn.

– Barnevernet er gode på å ivareta barn, men ikke på å etterforske. Det er det politiet som har kompetanse på. Her trengs det en oppryddingsprosess både i politiet og i barnevernet slik at vi får klare prosedyrer, sier hun til NTB.

– Det jeg håper blir resultatet av tilsynet, er at barnevernet selv ser hvor viktig det er å være raskere med å melde inn saker til politiet, legger hun til.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere