RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Piknik i det fri hører sommeren til. Her nyter Torunn Nordbø (t.v.) og Tanja Hauge Reine i Opplysningskontoret for brød og korn en dag i solen.
Alle foto: Kristin Trosvik
Piknik i det fri hører sommeren til. Her nyter Torunn Nordbø (t.v.) og Tanja Hauge Reine i Opplysningskontoret for brød og korn en dag i solen. Alle foto: Kristin Trosvik

Fyll kurven i sommervarmen

Man trenger ikke dra langt for å finne et egnet sted for piknik i vårt område. Hva med å ta lunsjen ute på gresset?

EKEBERG/TØYEN: Ahhh ... hva er vel bedre enn å slange seg på et pledd i solen med alskens fristelser i piknikkurven og gode venner å slarve med?

Og få kan diske opp med en skikkelig piknik som damene i Opplysningskontoret for Brød og Korn med adresse på Tøyen, Tanja Hauge Reine og Torunn Nordbø.

Les flere mattips på dittOslo

De snakker varmt om å legge flere måltider utendørs mens de bretter ut curryblomkålboller, nan-kebab med lammefilet, couscoussalat og andre godsaker. I kurven har de blomster og duftende urter. Puter og et kjempestort pledd hører også med.

– Når det er fint vær, hvorfor ikke ha møter utendørs, råder Tanja Hauge Reine.

– Eller man kan unne seg en utelunsj. Det gir litt ekstra energipåfyll, sier Torunn Nordbø.

Spleisemåltid

Pikniken har lange tradisjoner. Ordet oppsto trolig i Frankrike på slutten av 1600-tallet (pique-nique).

Man mener ordet kommer fra verbet piquer som betyr å plukke med seg, et ord som ble brukt om spleisemåltider som ble inntatt ute i naturen, gjerne på et pledd eller et medbrakt bord.

Dette var opprinnelig en aktivitet for overklassen da vanlige arbeidsfolk ikke hadde penger til slikt. Men etter den franske revolusjon i 1789 ble de kongelige parkene åpnet for publikum og pikniktradisjonen spredte seg.

Lurer du på å bade i stedet? Sjekk badetemperaturene her

I dag har «pique-nique» spredt seg over hele verden til alle samfunnslag. Verdens største piknik ble for øvrig arrangert i Frankrike 14. juli 2000.

Menyforslag

Opplysningskontoret for brød og korn har utviklet en rekke pikniktemaer og menyer.

– Vi har blant annet en festivalpiknik. Den egner seg godt til øl samtidig som man får i seg god og næringsrik mat, sier Torunn Nordbø.

Festival-pikniken er utviklet i samarbeid med to bachelorstudenter i samfunnsernæring. Menyen består av: Ølbrød med grillede grønnsaker. Peprede brødpinner med dipp.

Bærmuffins. Samt vannmelon. Opplysningskontoret ha utviklet flere pikniktemaer: piknik romantikk, familie piknik og krydder piknik.

Forslag til drikke og oppskrifter til alle menyene kan du finne på www.brodogkorn.no

Aktiviteter

Piknik er mer enn mat og hvis man har planer om å tilbringe hele dagen ute kan det være lurt å forberede noen aktiviteter. Populære pikniksysler er boule eller klubb som egner seg på stranda eller i parken.

Har man litt plass kan badminton, frisbee eller drageflyging være noe. For de minste er gjemsel eller boksen går populært

– Vil man helst sitte på teppet kan bondesjakk være noe, sier Torunn Nordbø.

Ønsker man et lavt aktivitetsnivå, kan spørreleker, brettspill eller en god bok også være tingen. Spilleregler for bondesjakk, brett og brikker finner du på www.brodogkorn.no. Her finner du også andre gode tips til aktiviteter og huskeliste for pikniken.

– Men husk at piknik også kan være veldig enkelt. Et pledd, en ost og en baguette for eksempel. Mer skal ikke til, avslutter Torunn Nordbø.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere