Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fyllingen må fjernes

Klubbhuset til Oslo roklubb (markert) lå i strandlinjen frem til ut på 70-tallet. Bildet er fra 1958.
Klubbhuset til Oslo roklubb (markert) lå i strandlinjen frem til ut på 70-tallet. Bildet er fra 1958.
Ingen vet hvem som ga tillatelse til at flere mål ble fylt igjen innerst i Bestumkilen.

I 1980 er det fylt opp noe foran klubbhuset, men fremdeles har roklubben en kanal ut i sjøen.Fra fotomontasje Bestumkilens venner

I løpet av de første årene av 80-tallet ble fyllingen fullført slik den er i dag, hvor klubbhuset nå ligger mer enn 50 meter fra sjøen. Bildet er fra 1988. Fra fotomontasje Bestumkilens venner

Mette Winderen og Alf Gervin står på den del av fyllingen som skal fjernes og viser hvor den nye 1000-metersbanen ut motKillingen vil gå. Foto

Her er banen tegnet inn, hvor man ser at noe av fyllingen innerst i Bestum- kilen er fjernet. Illustrasjon: Plan- og bygningsetaten

BESTUMKILEN: På sørsiden av Hoffselvas utløp ble det på 80-tallet dumpet mange tusen kubikk med fyllmasse rett ut i Bestumkilen. Oslo roklubb som tidligere lå i strandkanten befant seg plutselig mer enn 50 meter fra vannkanten. Sannsynligvis kommer fyllmassen fra diverse tunnelarbeider i Oslo.

Uten nabovarsel

Frem til 1980 var det fremdeles 1100-metersbane her. Så kom fyllingen uten nabovarsel. Deler av fyllingen må nå fjernes for å få på plass den nye ro- og padlebanen. Dette får svært få konsekvenser for de store båtene, sier leder av Bestumkilens venner, Alf Gervin.

Plan- og bygningsetaten (PBE) har i sitt planforslag anbefalt en 1000-meters bane. Her er det tegnet inn at deler av dagens fylling og deler av brygge rundt fyllingen som ikke er byggeanmeldt må fjernes.

Det betyr at en del av båtene som ligger i vinteropplag på dette området, må finne et annet sted å være. I alt er det snakk om cirka 70 båter. Det skulle være relativt uproblematisk i og med at det for eksempel på finn.no er tilbud på mange plasser både innendørs og utendørs i Oslos nærområde, sier Mette Winderen i Bestumkilens venner.

Bydelene støtter banen

Vi har god tro på at bystyret vil følge PBEs anbefaling, særlig etter at bydelsutvalgene i Bydel Ullern og Bydel Frogner har gått inn for denne løsningen. Uten denne klarer vi ikke å opprettholde den gode rekrutteringen i ro- og padleklubbene i Bestumkilen. Vi har en landslagstrener i kajakklubben som må busse våre unge utøvere til Årungen for å få trent 1000 meter. Det er vel ikke slik Oslo vil ha idrettsanlegg for barn og ungdom. Vi har en elite av roere og padlere som er grossister i medaljer på nasjonalt og internasjonalt nivå. Denne eliten trekker bredden med seg. Det er stas for unge gutter og jenter å få en god 1000-meter, sier Gervin.

Det er grunn til å minne om at bystyret i 1995 vedtok Kommunedelplan 5 som sier at banen skal utvides i både lengde og bredde. Dette har blant annet Friluftsetaten totalt sett bort fra. Etaten er representert i småbåtutvalget og har hele tiden vært båtfolkets etat. Da småbåtutredningen kom og gikk inn for 360 nye båtplasser, hadde ikke etaten tatt kontakt med noen av ro- eller padleklubbene i Bestumkilen. Nå er det heldigvis ingen som snakker om flere båtplasser lenger, sier Winderen.

Friluftsetaten har betalt sekretær i småbåtutvalget. Etter mitt syn burde dette vært en sak for kommunerevisjonen å se på. Hva er grunnen til at etaten så ensidig har stått på båtfolkets side og fortsatt gjør det i sin innstilling. Oss har de aldri snakket med. Heldigvis har vi med hjelp fra andre nådd frem med våre synspunkter, sier Gervin.

Parkanlegg

På spørsmål om hvor Oslo roklubbs klubbhus er, peker Gervin inn i vinteropplaget.

Det er trist at når roklubben starter sesongen lenge før båtfolket, så befinner klubbhuset seg bak flere lag med båter i opplag. Nå må de kjøre båtene på trille langs en sti på baksiden før de når sjøen. Det er ikke verdig en roklubb som tidligere i alle år lå i strandlinjen, sier Gervin.

Et av målene er at roklubben skal få bedre tilgjengelighet til sjøen. Dessuten stiller vi spørsmålstegn ved planene å gjøre fyllingen til parkeringsplass. Dette kunne bli et vakkert parkanlegg på en diskutabel fylling og hvor ingen private ville bli berørt, sier Winderen.

Det viktigste nå er at det blir ro i Bestumkilen. Svært få småbåtplasser blir berørt. Det er viktig. Nå håper jeg at vi snart kan fortelle aktive, trenere, klubbledere og mosjonister at 1000 meteren kommer. Det vil være en enorm inspirasjon for oss alle, sier Gervin.


Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!