RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fyr løs!

Når sommeren er over, begynner den beste tiden for å ta seg en helg på norske fyr.

Før i tiden bodde det folk på alle fyrene langs norskekysten. Nå er de fleste fraflyttet. Litt trist, vil nostalgikerne blant oss synes, men dette innebærer gode nyheter for mange. "Kulturvern gjennom bruk" er et slagord som fører til at stadig flere naturperler ved kysten blir gjort tilgjengelig for allmennheten, som regel for en rimelig penge.

Norges sydspiss

Med andre ord: Hvorfor ta seg en stressende og dyr oval weekend i London eller Paris i høst, når man kan gjenvinne hvilepulsen og søke havets ro på ett av Norges mange værbitte, men dypt fascinerende utposter i havgapet?

Alle årstidene oppleves ekstra sterkt her. Våren er fantastisk, januar kan være en kjempemåned, særlig hvis vi får storm og bølgene slår 20-25 meter innover land. Men på høsten er det kanskje aller best å være her, konstaterer fyrvokter ved Lindesnes Fyr, Kjell Olsen.

Vi har litt vondt for å tro på fyrvokteren når han sier at det kan bli bedre her utpå høsten enn det er nå som det fortsatt er litt igjen av sommeren. Men Kjell Olsen for øvrig den ene av landets to gjenværende fyrvoktere står på sitt.

Det vrimler av folk her på sommeren. Så hvis du virkelig vil kjenne på fyrtilværelsen og den stemningen som følger med det å være på et slikt sted når alt roer seg ned bortsett fra naturkreftene, da bør du ta deg en tur hit på høsten, eller vinteren, for den del. Det er en fantastisk følelse å se båtene passere og høre havet piske mot ruta samtidig som du har det godt og varmt inne i stua helt her ute på Norges sydspiss, fremholder fyrvokter Olsen.

Rimelig alternativ

I vår naivitet trodde vi at vi skulle bo på selve fyret. Det kunne vi også fått lov til, men vi forsto raskt at det ville bli både fuktig og hardt å sove på madrass på gulvet i det massive støpejernsfyret. Dessuten ville det nok blitt en smule enerverende med den roterende lyskasteren i toppen etter hvert.

Jeg vet ikke om noen fyr i Norge der det er lagt opp til å bo i selve fyret. Det som leies ut, er boligene som fyrbetjeningen opprinnelig bodde i. Men utsikten er jo gjerne like bra som fra fyret, og komforten langt bedre, påpeker Olsen.

Komforten han snakker om innebærer gjerne hele leiligheter med stue, spisestue, kjøkken, bad og soverom.

Vi har jo til og med trådløst nettverk her, hvis noen har lyst til ta med seg jobben ut i havgapet en uke eller to, forteller Kjell Olsen.

Tidligere var Lindesnes Fyr en feriebolig for ansatte i Kystverket, men i fjor ble den gamle fyrvokterleiligheten åpnet for alle. Prisen for en uke varierer fra 3000 til 5000 kroner, avhengig av sesong. Døgnprisen varierer ditto fra 600 til 800 kroner. Men dette er altså for hele leiligheten, som en familie på seks eller en vennegjeng uten problemer kan bo i.

Utleieprisene på andre fyr rundt om i landet varierer veldig i forhold til komfortnivået, fra 100 kroner natta når fyret fungerer som en turisthytte til minst det tidobbelte på nyrenoverte leiligheter med høy standard. Men prisene blir sjelden virkelig stive, særlig ikke hvis man sammenlikner med hotell. Og utsikten man tilbys skal hotellene virkelig slite med å matche. For ikke å snakke om det totale fraværet av naboer. På fyrene skjer det jo som regel ingenting. For mange er det en grunn god som noen for å dra dit.

Vi blar litt i gjesteboka i fyrvokterboligen, og biter oss merke i noe en gjest skrev for noen måneder siden:

"Spør noen meg om jeg har hytte, så vet jeg hva svaret blir..."

Helt vilt!

Lindesnes Fyr er virkelig et sted for seg selv. Fyret ble første gang oppført i 1656, og ble da bygget med to lys, slik at sjøfarende skulle kunne skille det fra Skagen. Det forteller litt om navigasjonsmulighetene den gang. Ikke rart det var mange forlis i området. Foruten det massive steinlandskapet og den endeløse havutsikten, er området preget av bunkerser, flere hundre meter med løpegraver og tunneler, samt kanonstillinger fra krigstiden.

Man skulle kanskje tro barn ville kjede seg her etter en stund, men slik er det ikke. De springer rundt løpegravene og overalt ellers. Gjester som har med seg unger, opplever at de knapt ser dem i løpet av oppholdet, forteller fyrvokter Olsen.

Oppe i fyrtårnet møter vi Leif Erik og Hilde Birgitte Haug fra Hemsedal sammen med barna Aurora og Andreas. De bor på hotell i Kristiansand, og var slett ikke klar over at man kunne bo her ute hvor Norge stiger opp av havet.

Hadde vi visst det hadde vi dratt rett hit. Dette er en kjempeplass, det er jo helt vilt her! Helt utrolig at de ikke markedsfører det bedre, bemerker Leif Erik Haug.

Her på Lindesnes har vi så vidt kommet i gang, parerer fyrvokter Kjell Olsen, som også tror det bare et spørsmål om tid før potensialet ved fyrferie går opp for folk.

Men inntil videre har vi mange åpne uker og helger fremover.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere