*Nettavisen* Nyheter.

Fysioterapeuter frykter konkurs

I likhet med mange andre fysioterapeuter, frykter Sverre Jokstad og Unni Heimli Jokstad at klinikken deres vil gå konkurs når den nye ordningen trer i kraft.

Rødtvet helseklinikk står i fare for å gå konkurs når den nye finansieringsordningen trer i kraft.

RØDTVET: Ny finansieringsordning for fysioterapitjenesten ble bestemt under behandlingen av statsbudsjettet i desember.

Dette innebærer at kommunene skal få større ansvar for å finansiere den avtalebaserte fysioterapitjenesten. Driftstilskuddene fra kommunene/bydelene skal økes, og satsene som betales av Nav, skal settes ned.

Føler seg skviset

Eierne av Rødtvet helseklinikk føler seg skviset, og frykter at den nye ordningen vil bety kroken på døra. Til tross for mangel på fysioterapeuter, legges det kjepper i hjulene for de som allerede fins.

Vi kommer ikke til å klare oss hvis dette skal bli gjeldende, sier Sverre Jokstad.

Sammen med kona Unni Heimli Jokstad eier og driver han Rødtvet helseklinikk. Ekteparet har investert i mye utstyr og store lokaler. De er også attraktive fordi de har kvinnelige fysioterapeuter.

Dette er viktig for kvinner med innvandrerbakgrunn. Det ser ut som at flertallet av de kvinnelige flerkulturelle pasientene i Bydel Grorud kommer til oss, sier Unni Heimli Jokstad.

Lange ventelister

Siden paret startet klinikken i 2003, har de etterspurt økning av driftstilskuddene. Bydelen har ikke etterkommet ønsket, og nylig fikk paret avslag på forlengelse av to engasjementstillinger.

Sverre Jokstad har 30 prosent driftstilskudd, men jobber 120 prosent. Driftstilskuddet betales av Bydel Grorud. I tillegg mottar han betaling fra Nav per pasientbehandling.

Jeg lever av Nav-biten. Driftstilskuddet står ikke i forhold til pasientbehovet og arbeidet jeg nedlegger. Ventelistene er oppe i tre-seks måneder, sier Sverre Jokstad.

Etterlyser helse-satsing

Han konstaterer at han ikke kan leve av et 30 prosent driftstilskudd. Dersom betalingen fra Nav blir borte, vil han miste en tredjedel av lønna si.

Med utgifter til husleie og utstyr, vil ikke dette gå. Da må vi drive på mindre areal, og tilbudet blir dårligere, sier han.

Vi har drevet gratisarbeid for bydelen i fem år med våre små avtaler. Nå må de faktisk betale dersom vi skal kunne fortsette, sier kona.

Vi hører mye om Groruddalssatsingen, men hvor er viljen til å satse på helse? Hvem vil satse på de svake og syke? Dette hører vi ikke et ord om, sier Unni Heimli Jokstad.

Ingen anerkjennelse

Ekteparet mener resultatet av den nye ordningen må bli lengre ventelister for å komme til fysioterapeut i framtida. De er kritiske til at bydelene selv skal bestemme antall driftstilskudd.

Når det blir opp til bydelene, blir det lett at de redusererer for å spare penger. Det har ikke engang vært en ordentlig politisk diskusjon rundt dette, sier Sverre Jokstad.

Rødtvet helseklinikk utfører rundt 8000 behandlinger i året.

Men vi får ingen anerkjennelse. Resultatet kan bli at vi må slutte på grunn av byråkratiske regler, sier han.

Hva tror du dette skyldes?

Bydelen har forsåvidt ikke gjort noe galt, men det er systemet som ikke fungerer. Det er ingen dialog, og bydelen har ikke vist vilje til å justere behovene som blir signalisert fra oss, sier Jokstad.

Omleggingen vil starte opp 1. juli i år, og skal være fullført i 2011.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.