Gå til sidens hovedinnhold

Fyttigrisen for en smak!

Kjenner du til godteriet «Godt & blandet», med slagordet «søtt, salt og syrlig»?

Sånn synes jeg det asiatiske kjøkkenet er, og det er det som tiltaler meg. Jeg må ha litt asiatisk inspirert mat minst én gang i uka. Kombinasjonen av fett, søtt, syrlig, stekt, litt bittert, salt og umami blir som en eksplosjon i munnen.

Kunsten er å sette sammen en slik tallerken. Det beste middelet er din egen smakssans. Ved å smake deg fram når du lager saus eller dressing, kan du selv velge hvor mye syre eller sødme du ønsker.

Supert med svin

I denne hverdagsretten funker ingrediensene slik: Lime gir syre, chili gir hete, sukker gir sødme, agurk gir det bitre, soya gir salt – og stekeskorpen på svinet gir umami, denne kjøttaktige, gode smaken som også finnes naturlig i ost, tomater, morsmelk og soya.

Umami fremstilles også kjemisk i form av smaksforsterkeren MSG.

Hvor du tar smakene fra, kommer an på hva du liker og har for hånden. Her kan svinekjøttet byttes ut med and, kylling eller biff. Men svin er et supert valg. Svinekoteletter og svinenakke er nesten blitt skjellsord, men fyttigrisen for en smak!

Glem steketermometer

Svinekjøtt i Norge anser jeg som ganske safe, derfor vil jeg ha det saftig, men for all del ikke rått. Det er som med biffen – stek kjøttet medium, og la det hvile godt.

Du trenger ikke steketermometer her. Er du usikker, skjærer du bare et snitt i kjøttet for å se om du har riktig stekegrad.

Før steking vender jeg svinekjøttet i brødrasp for å få et ekstra crispy og smakfullt ytre. Jeg har brukt ytrefilet med fett på, men du kan like gjerne ta den klassiske koteletten eller en skive med nydelig nakke, som er det saftigste og mest smaksrike kjøttet på griseryggen.

Har du en god fettrand på siden, bør denne snittes opp og holdes på høykant i pannen slik at den blir stekt skikkelig, da blir den både sprø og smakfull. Hvis du er redd for kalorier, bruker du fileten uten fett på, det er like magert som kalkun.

Trenger du avokado?

Avokadorøren er ikke et must, men noe vi liker i mitt hus. Avokadoen må tilsettes syre og salt, slik at den harmonerer med resten av måltidet.

På ditt asiatiske kjøkken er det bare å eksperimentere. Det er lurt er å ha et lite asiatisk lager – med soya, sesamfrø, østerssaus, nudler, riseddik og sesamolje. Frisk koriander, som noen synes smaker såpeaktig og rart, gir en ekstra touch jeg ikke vil være foruten.

LES OGSÅ VINTIPSET: Vin til asiatisk smaksbombe

Oppskrift:

Crispy svin med avokado og nudelsalat

Ingredienser:
4 skiver svinenakke eller kotelett
1 dl brødrasp
1 fedd knust hvitløk
salt og pepper

100-150 g risnudler
1/2 agurk, i tynne strimler
1/2 gulrot, i tynne strimler
4-6 reddiker, i tynne strimler
1/2 potte frisk koriander
1 ss sesamfrø, ristet gylne i panne

DRESSING:
3 ss fish sauce
2 ss soyasaus
1/2 ts finhakket rød chili
2-3 ts demerarasukker eller lys honning
saft av 1 lime
1 ss sesamolje

AVOKADORØRE:
2 avokado
saft av 1 lime
1/2 ts finhakket rød chili
salt

Framgangsmåte:
Visp sammen ingrediensene til dressingen, smak deg fram.

Kok nudlene et par minutter (etter anvisning), og legg dem i dressingen sammen med agurk- og gulrotstrimler. Dryss over rikelig med frisk koriander og ristede sesamfrø.

Avokadoene renses og moses med en gaffel sammen med limesaft og chili, smak til med salt.

Kotelettene krydres godt med salt og pepper, og vendes i brødrasp. Stekes i varm panne med solsikkeolje og hvitløk. Kjøttet skal bli sprøtt og gyllent på begge sider, skjær i kotelettene for å sjekke stekegraden. Etterstek eventuelt et par minutter i ovnen.

Anrett svinet skåret i skiver, legg på rikelig med nudelsalat og en god skje avokado. Hell litt olivenolje eller smør i pannen for å koke ut litt smak sammen med 2 ss soyasaus. Dette kan legges som en smaksrik sjy over kjøttet.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser