RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gå for frø

La den tradisjonelle søndagsmiddagen få nytt liv, knus noen frø!

Krydder er en egen verden eller snarere et univers der hver enkelt kryddergruppe har sitt eget lille solsystem. Totalt finnes det mange hundre forskjellige krydderfrø, og alle har sin karakteristiske smak og sine spesielle egenskaper. Vaniljefrø, korianderfrø, sesamfrø, cumin, pepperkorn, einebær og allehånde, for å nevne noen.

Et av mine favorittfrø er fra fennikelen. Fennikelfrø har en veldig behagelig aroma og smak, de smaker mildt av anis og gir ofte rettene en ekstra fin touch. Frøene er litt bitre i ettersmaken, derfor pleier jeg å riste dem lett i en tørr panne, for å gjøre dem søte og aromatiske.

Det er ikke knollfennikelen den vi vanligvis bruker som grønnsak som bærer disse avlange, lysegrønne og lakrislignende frøene. Derimot er det en bror kalt hagefennikel, en hardfør, flerårig plante hvor man bare bruker stenglene og frøene. Hagefennikel er en av verdens eldste dyrkede planter. Romerene spiste skudd av dem som grønnsaker, mens kineserne og inderne brukte dem som krydder og avføringsmiddel. Man kan gjerne prøve og dyrke hagefennikel selv: Planten blir gjerne 1,5 meter høy, så her kan man få krydder til mange måltider.

Men hvordan brukes frøene? De bør knuses etter behov, for at de skal smake så friskt så mulig. En morter kan være en god investering, selv har jeg kjøpt en elektrisk kaffekvern på et bruktmarked, den er superskarp kommer godt med når jeg har større mengder tørre krydder som skal pulveriseres.

Fennikelfrø er klassisk til middelhavsfisk som mulle, havabbor og brasme men all fisk kler denne lette lakrissmaken. Lyst kjøtt, skalldyr og gode grønnsaksretter blir vanvittig godt med denne smakstilsettingen. Jeg bruker alltid fennikel i fiske- og skalldyrkrafter. Videre har de flere berømte salamier i Italia som er godt krydret med fennikelfrø de kalles gjerne finocchiona og så brukes frøene i kinesiske five spice-blandinger og i indisk garam masala.

Prøv gjerne å ha noen frø i deigen neste gang du baker brød! Jeg anbefaler dem også hvis du skal lage pickles eller surkål, og hvis du gjør som inderne tygger noen frø etter måltidet skal det visstnok fjerne hvitløksånden og bedre fordøyelsen.

Ukens rett er en variant av søndagsteiken, grillet og godt krydret svinenakke med fennikelfrø. En lun grønnsaksblanding med parmesan og fersk ost setter prikken over i-en.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere