Ga nytt liv i død bekk

Like før jul i fjor ødela ammoniakkutslipp fra Energigjenvinningsanlegget på Klemetsrud alt liv i Gjersrudbekken. Tirsdag fikk den nytt liv fra Ljanselva.

LJANSELVA/GJERSRUDBEKKEN: Da det i desember i fjor ble sluppet ut store mengder ammoniakk i fra Energigjenningsanlegget på Klemetsrud, rant dette ut i Gjersrudbekken og ødela alt fiskeliv. Men ivrige forkjempere for liv i byens vassdrag gikk til aksjon, og tirsdag morgen var det samling på parkeringsplassen nedenfor Sagstua ved Skulleruddumpa.

Folk fra Miljøprosjekt Ljanselva, Oslo Elveforum, Energigjennvinningsetaten og Bymiljøetaten var klare med bøtter og spann, store hover og elektrofiskeutstyr. Det skulle fanges gyteklar fisk i Ljanselva og sette den ut i Gjersrudbekken.

Inntil 100 fisk

Spenningen var selvfølgelig om det var passe vannstand i elva – og om det var fisk.

Og det tok ikke lang tid før den første, fine ørreten var fanget, ble båret opp til veien og tømt i stort kar. Konsesjonen var på å flytte inntil 100 fisk, og denne kvoten ble i løpet av formiddagen nesten tømt.

Eksperter mener det skal være gode muligheten for å få opp igjen fiskebestanden i Gjersrudbekken.

Les også: Vil ha fisken tilbake i Ljanselva

Gytemoden

For nå er fisken gytemoden, og den vil finne bra med næring i sin nye bekk inntil det til våren blir «ferske» innsekter. Det må bare passes på at det er nok vann i bekken, og at det holdes rent.

Men det vil ta tid før bestanden kommer opp på et nivå som er ønskelig. Fisking vil selvfølgelig være svært ødeleggende.

– En stor dag

– Dette er både gøy å få være med på, og en stor dag for oss som jobber med å holde liv i vassdragene våre, sier leder i Miljøprosjekt Ljanselva, Trine Johnsen.

Les også: Her gikk pensjonistene i vannet – nå har ØX fikset saken

Elektrofisking

Mens folk flest er fornøyd om de får en fisk eller to når de prøver seg i en bekk eller elv, var det bokstavelig talt bare å øse opp fisk i Ljanselva. Med elektroutstyr fikk fisken et kraftig støt og dermed ikke var i stand til å stikke unna for de store hovene.

Så var det bare å få den over i bøtter, opp til vei og i store kar som ble kjørt til Gjersrudbekken for utsetting.

Til våren får man se om aksjonen var vellykket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.