RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anders gikk fra å hate trening til å elske det. Han er stolt over det han har fått til på så kort tid.
Anders gikk fra å hate trening til å elske det. Han er stolt over det han har fått til på så kort tid. Foto: Foto: Pernille Breili

Ga opp gaming og cola for trening

Anders (18) gikk fra å gå ti minutter daglig, til å trene hver eneste dag. – Nå betyr trening alt.

MORTENSRUD: Anders Sanding (18) fra Mortensrud i Oslo står opp klokken 06.00 hver eneste morgen. Da tar han sin daglige gainer før han sover en time til.

Frokosten går i en banan og havregryn, og i løpet av skoledagen spiser han opptil 20 brødskiver. Så farer det bort til treningssenteret, hvor han går 15 minutter på tredemølla, for så å begynne styrketreningen.

Ønsket forandring

For ett og et halvt år siden var gåing til og fra butikken for en cola den eneste mosjonen Anders fikk. Hjemme ventet sofaen og TV-en. Han innså til slutt at ting måtte forandres. Slik kunne han ikke fortsette.

– Jeg begynte med diett og kosttilskudd. For å oppnå raske resultater måtte jeg virkelig ta treningen seriøst. Nå trener jeg seks-sju ganger i uken. Av og til i helgene er jeg innom treningssenteret flere ganger daglig.

LES OGSÅ: Dennis: – Anabole stereoider er juks

Effektiv trening

Treningssentre i dag har for mange blitt en sosial arena. Jon Aase ved Olympiatoppen sier til Dagens Næringsliv at problemet til mange som trener styrke, er at de driver med «komfort-trening».

Man møtes for å trene sammen, men det meste går i lengre pauser og småprating. Derfor trener Anders som oftest alene.

LES OGSÅ: For Siri (18) ble livsendring til en ny livsstil

– Jeg kommer til treningssenteret med kompiser, men gjør de fleste øvelser alene. Når jeg først skal trene, ønsker jeg å yte maksimalt. Trener jeg sammen med noen, går det ofte i småprat. Dette fører til at treningen blir mindre effektiv.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anders Sanding

FORNØYD MED EGEN KROPP: Treningen har bidratt til å styrke selvtilliten til Anders. Han er ikke lenger redd for å vise fram kroppen sin. (Foto: Pernille Breili)
 

LES OGSÅ: Anja veide nesten 100 kilo – 30 kilo lettere er hun klar for Oslo Maraton

Utfordrer seg selv

Iben Krogsæter har bachelor i idrettsvitenskap og er nå utdannet som personlig trener og ernæringsrådgiver. I en undersøkelse han gjennomførte i år, svarte kun 23,8% at de er fornøyd med egen kropp.

Anders sier selv at han var feit før. Dette er noe han aldri har lyst til å falle tilbake til. Nå betyr trening alt.

– Jeg trener for meg selv, ikke for alle andre rundt meg. Jeg ønsker å imponere og utfordre meg selv. Derfor setter jeg meg skjulte mål, som bidrar til å maksimere det jeg kan gjøre med min egen kropp. Jeg gikk fra å hate trening til å elske det, og jeg har fått til mye på ett og et halvt år. Det
er jeg stolt av.

LES OGSÅ: KRONIKK: Du går ikke ned i vekt av å trene

Bedre selvbilde

Kristin Roset er helsesøster ved Bjørnholt skole. Som den rollen hun har og de ungdommene hun snakker med, er inntrykket hennes at veldig mange er misfornøyd med egen kropp. Hva gjør ungdommen for å bli sterkere og tryggere på seg selv?

– Det å mestre noe og få til ting tror jeg styrker selvtilliten til en person. Er du misfornøyd med noe over lengre tid, og setter deg et mål som du klarer å oppnå, vil du føle deg bedre.

Dette er noe Anders kan bekrefte.

– Treningen har selvfølgelig bidratt til å styrke selvtilliten min. Jeg tenker bedre om meg selv. Ikke minst har jeg fått mer selvironi.

«Treningsnarkoman»

Anders påpeker at trening er noe han bruker mye tid på.

– Trening er noe jeg mestrer og liker å drive med. Det er ikke så mye annet jeg bruker fritiden min på. Når jeg har pausedager, merker jeg at jeg savner det. Derfor tror jeg at jeg er ganske avhengig. Man kan vel kanskje kalle meg en treningsnarkoman.
 

LES OGSÅ:

Superslankeren Rachid Bouzakraft (20) gikk ned fra 116 til 66 kilo på et halvt år

Terje ville ikkev ære en deprimert tjukkas

Jørgen «Pitbull-Terje» Foss: Hver dag blir det påpekt at du er feit

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere