*Nettavisen* Nyheter.

Gabriel (15) er Norges beste kunstløper

ØVERST PÅ PALLEN: Gabriel Folkmann Gleditsch tronet øverst på pallen i helgens landsmesterskap i kunstløp, med 66,61 poeng. T.v. Sindre Sand Engebretsen, Bærum skøyteklubb, 54,04 poeng, og t.h. Lars Idar Hagen, Stavanger kunstløpklubb, 47,52 poeng

Gabriel Folkmann Gleditsch ville heller danse på skøyter enn å se søsteren trene. Nå vil den nye norgesmesteren gjøre dansen til levevei.

Klikk på bildet for å forstørre.

PÅ TÅ HEV: Også isdansere bruker tåspissen.

Klikk på bildet for å forstørre.

PÅ EN SNURR: 15-åringen legger all konsentrasjon inn i hver minste piruett.

GRÜNERLØKKA/ULLERN: – Det er gøy med konkurranser, så man får vist seg frem.

Ullern-gutten Gabriel Folkmann Gleditsch glir uanstrengt over isen i Grünerhallen. Som en svane i flukt har 15-åringen svevet inn i skøyteeliten, og søndag vant han norgesmesterskapet for sin aldersgruppe.

Lang treningsuke

Det har ikke kommet gratis. Siden han oppdaget sporten som åtteåring har trening vært en like stor del av hverdagen som skolen.

– Det er avhengig av når hallen er åpen, men vanligvis blir det to økter om dagen, tirsdag til lørdag, forteller han.

En økt er mellom 45 og 90 minutter lang. Sammen med trener Anna Pushkova har han satt sammen to separate program med ulike disipliner og stor variasjon.

LES OGSÅ: Når barna får skøyter på beina

Bedre enn mester

– Gabriel jobber hardt. Denne unge mannen elsker virkelig det han driver med, og treningsgleden og utstrålingen hans smitter over på alle, sier treneren, som har mange andre - jenter - i «stallen».

I helgen smittet det over på dommerne i Landsmesterskapet, som kronet talentet med seier. 66,61 poeng var et hestehode foran nestemann på lista, men ikke i nærheten av egen rekord.

– For to uker siden fikk jeg 72 poeng på et stevne. Rekorden viser at jeg har blitt bedre og har fått vist hva jeg kan, sier han.

LES OGSÅ: Kunstløper Sine Mari er inspirert av Northug

– Kan nå så langt han vil

Treneren er sikker på at høydepunktet i Gabriels karriére ikke er nådd.

– Gabriel er målbevisst og unormalt positiv. Så lenge viljen og lysten er på plass, kan han nå så langt han vil, sier hun.

Skøytetalentet selv slår seg heller ikke til ro med mestertittel. Drømmen er å leve av dansen, i hvert fall en stund.

Best men ikke for mye

– Jeg vil bli så god at jeg kan reise rundt med show etter videregående. Et år eller to med Holiday on Ice eller Disney on Ice hadde vært gøy, smiler danseren.

Men slite seg ut vil han ikke.

– Jeg trener akkurat så mye at det er morsomt. Det må jo ikke bli for mye heller, smiler norgesmesteren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.