*Nettavisen* Nyheter.

Gamle dagers Furuset

Foredragsholder Vidar H. Noreng viste fotografier og filmklipp og fortalte om Furuset-bygdas historie i Furuset Forum.

Furuset: - Groruddalen historielag feirer 25 år i år og er det tredje eldste historielaget i Oslo, sier leder av Groruddalen historielag, Bjørn H. Syversen. Han ønsket velkommen til foredrag om Furusets historie på Furuset Forum onsdag før påske.

Furuset var avkrok

Med utgangspunkt i Furuset Idrettsforening og Furusetbygda holdt Vidar H. Noreng et engasjerende foredrag. Noreng er aktivt med i Groruddalen historielag, Furuset IF og Furuset Vel. Furuset idrettsforening ble stiftet 10. januar 1914. De hadde ingen idrettsplass, men kjøpte jord og slo gresset. Dermed var det klart for fotballsparking.
- Senere har ishockey og andre idretter kommet til, men det er kun fotballen som har holdt ut fra starten og helt fram til i dag, forteller Noreng.
- Furuset var en liten avkrok i begynnelsen av forrige århundre. Det var et bondesamfunn med kun 2-3 villaer og Høybråten var ødemark, sier Noreng.

Stor forandring

Berit Resell var en av de vel 60 fremmøtte, og hun fulgte nøye med på foredraget.
- Jeg er født og oppvokst på Furuset, så det er morsomt å se igjen bilder fra min barndom, sier Resell. Hun forteller at hun ble født hjemme i Furuset allé og at faren gikk til Høybråten for å hente jordmor.
- Nå bor jeg i trygdebolig her på senteret og trives godt, sier Resell. Hun synes Furuset har endret seg mye.
- Det er så forandret her, det er ikke til å kjenne igjen fra da jeg vokste opp. Jeg synes det var hyggeligere her da vi vokste opp.
Hun er med i historielaget og de møtes på Furuset hver torsdag formiddag til koselig prat og kaffe.

Minnestatue av Trygve Lie

Siste del av foredraget handlet om Trygve Lie. Han vokste opp på Grorud og var med på Furusets fotballag fra 1916. Han var FN's første generalsekretær, mangeårig politiker og fylkesmann i Oslo og Akershus. I 1994 ble en minnestatue av Trygve Lie avduket av Kong Harald utenfor Furuset senter. Foredragsholder Vidar H. Noreng viste et filmklipp fra avdukingen av minnestatuen. Mange skolebarn var møtt fram for å hedre Trygve Lie, også daværende statsminister Gro Harlem Brundtland. Trygve Lies datter, Guri Lie, som er bosatt i USA, var også tilstede for å overvære avdukingen.
- Jeg gikk i klasse med Guri Lie på folkeskolen, så det var veldig gøy å se henne på film, sier Berit Resell, og føyer til: - Nå bor jeg rett bak statuen av Trygve Lie, så jeg pleier å si at han passer på meg!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.