RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gamle historier rundt en kirke


Einar Bjerke, Kjell Badendyck og Thor Holtan Hartwig fortalte om gamle Klemetsrud under historiekvelden. Jubileumskomiteens leder Atle Karlung var godt fornøyd både med oppmøtet og kveldens innhold.
Einar Bjerke, Kjell Badendyck og Thor Holtan Hartwig fortalte om gamle Klemetsrud under historiekvelden. Jubileumskomiteens leder Atle Karlung var godt fornøyd både med oppmøtet og kveldens innhold.
Jubileumskomiteen var svært godt fornøyd da 65 personer møtte opp til historiekveld i Klemetsrud kirke.

KLEMETSRUD: Det var i anledning kirkens 75-årsjubileum i år jubileumskomiteen med Atle Karlung i spissen, inviterte til historiekveld. Dette var første arrangement i jubileumsåret som kulminerer med jubileumsgudstjeneste 21. september.

Lokalhistorie

Kirken har gjennom mange år vært sentral i lokalmiljøet på Klemetsrud. Så da Kjell Badendyck, Thor Holtan Hartwig og Einar Bjerke hver med sin bakgrunn tok for seg gammel Klemetsrud-historie, var alle mange ganger innom kirken.

Da Klemetsrud kirke markerte sitt 50-årsjubileum, ble det laget bok. Badedyck tok utgangspunkt i kapitler fra denne da han fortalte. Han begynte med altertavlen og historien bak denne. Tre uteliggere ble hyret inn for å være modeller. Og resultatet ble bra. Ja, altertavlen i Klemetsrud rager blant landets beste.

Han kunne også fortelle fra sin tid som kirketjener om både prester og «husdyr» - sistnevnte i form av mus som tok seg den frihet å pile frem og tilbake på alteret.

Badendyck tok også for seg sin tid som kjøpmann på Godheim, ungdomsklubben og de mange oppgavene som var knyttet til å få reist en kirke i bygda. Litt artig å lese i den gamle boken om hva det den gang kostet å få kirkebygget på plass. Sluttstrek ble satt under 80 450 kroner. I løpet av inneværende år skal kirken restaureres for 3 millioner.

Einar Bjerke, som for øvrig leder bydelens navneråd og har meget god lokalkunnskap, kunne innledningsvis fortelle om sitt personlige forhold til den hvite trekirken.

Først giftet vi oss her, så hadde vi dåp og etter hvert ble det både konfirmasjoner og tilsvarende har gått igjen i neste slektsledd.

Men det som var Bjerkes store emne, var gammel kirkehistorie fra første kirke som ble bygget i Viken og frem til Klemetsrud kom på plass.

Egentlig skulle Klemetsrud fått første kirke i denne delen av Gamle Aker, men kapellet på Nordstrand ble bygget først

Thor Holtan Hartwigs familie flyttet fra Høybråten til Klemetsrud, og her fikk han en fin oppvekst. Samarbeidet mellom skole og kirke er noe av det som sitter best hos han. Frem til 1962 var han lærer på Klemetsrud og spesielt gode minner har han til 17. mai-seremonien med tog fra skolen til kirken og så påfølgende festligheter på Heimen.

Han kunne også fortelle litt om altertavlen. Den er faktisk rangert på topp og er å regne som et av landets største kirkeklenodier.

Jubilering

Denne historiekvelden var altså første del av jubileumsmarkeringen for kirken.

Vi har et program som går over flere runder med avslutning i form av stor gudstjeneste, og igjen vil vi samarbeide med skolen, sa Atle Karlung.

Historiekvelden ble avsluttet i kirkestuen hvor mange av de eldre kunne supplere det veteranene hadde fortalt. For de som ønsker å gjøre seg mere kjent med Klemetsrud gamle historie, har mulighet til dette ved både å lese kirkens historie, vellets historie og skolens historioe som alle er laget bok om. Likeledes gir den gamle Klemetserudfilmen artig informasjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere