RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gamle rocketroll omfavner Blu-ray


MY MY, RAY RAY: Blu-ray-teknologien er overlegen alt annet, mener Neil Young, som ifølge ryktene ønsket å slippe "Archives" kun i dette formatet.
MY MY, RAY RAY: Blu-ray-teknologien er overlegen alt annet, mener Neil Young, som ifølge ryktene ønsket å slippe "Archives" kun i dette formatet.
Musikk låter suverent bra på Blu-ray, mener Neil Young. Men publikum er fortsatt avventende, et halvår etter formatkrigseieren over HD DVD.

Denne høsten skal det endelig skje: Neil Young tømmer loftet for bortgjemte opptak fra hele karrieren, og samler dem under vignetten "Archives".

Først ut i november er en massiv boks som rommer årene 1963-72. Ifølge plateselskapet Warner vil Blu-ray-versjonen være en ikke-lineær database over Neil Young, "omtrent som noe de kunne hatt på The Star Trek Enterprise". Lydkvaliteten skal visstnok være like revolusjonerende.

Blu-ray er framtiden, erklærte Neil Young til Billboard.com for et par uker siden.

Formatet har både best lyd og best navigasjonssystem. Jeg har laget mange CD-er og mange DVD-er, og Blu-ray-teknologien er overlegen alt annet, skryter Young, som 26. august drar til Bergen for å spille sin andre konsert i Norge denne måneden.

High Definition

Lasse Svendsen, sjefredaktør for Lyd&Bilde, sier seg fullstendig enig med Neil Young.

Så langt er det bildekvaliteten som helst er trukket fram når folk skal prise Blu-ray-teknologien. Men lydkvaliteten er like rå. Der DVD-lyd er kraftig komprimert og har begrenset dynamikk, imponerer Blu-ray med High Definition-lyd. Det er den høye lagringskapasiteten som gjør dette mulig, forklarer Svendsen.

Men merk at det kun er i Blu-ray-spillere man kan utnytte HD-lyden i Blu-ray-plater. Det er ikke mulig å avspille Blu-ray-plater i DVD-spillere, bare omvendt.

Bildet fra en DVD blir vesentlig forbedret om discen puttes i en Blu-ray-spiller, men lydmessig vinner man ingenting, opplyser Svendsen.

Begrenset etterspørsel

Godt og vel et halvår har passert siden Blu-ray offisielt vant formatkrigen mot HD DVD. Likevel er ikke etterspørselen eller tilbudet til å juble over. Ifølge Tore Hanssen, ansvarlig for Platekompaniets nettsalg av DVD/Blu-ray, har prisnivået noe av skylden for dette.

Både filmene og spillerne har så langt vært for dyre. Bare de mest interesserte velger å betale 219 kroner tidvis 269 for en utgivelse i Blu-ray-format, hvis de heller kan kjøpe DVD-versjonen til 159 kroner, bemerker Hanssen.

Mange forventet jo at Blu-ray skulle ta av raskt etter at HD DVD var knust og publikum fikk avklart hvilket format det var verdt å satse på. Men rapporter fra USA tyder på at dette går tregere enn antatt.

Spillerne blir billigere

Kanskje løsner det noe når Sony midt i september slipper sin nye Blu-ray-spiller S350 i Norge. Den koster ikke mer enn 3300 kroner, og vil sannsynligvis bli fulgt av konkurrerende spillere til like lav, om ikke lavere, pris. Her går det lynraskt forbrukerens vei: 10-15.000 kroner var for halvannet år siden normal pris for en Blu-Ray-spiller.

Nå kan man faktisk få et fullstendig Blu-ray-anlegg fra Samsung og Panasonic for under 10.000 kroner. Alt man trenger i tillegg er skjermen, forteller Lasse Svendsen.

Men for å dra nytte av Blu-rays surroundmuligheter, er man nødt til å ha en receiver som koster fra 5000 kroner og oppover. Dette er viktig å være obs på, sier Svendsen, som tilføyer at også her vil prisene falle.

Gilmour og Zeppelin

Kvaliteten på en Blu-ray-utgivelse vil selvsagt ha sammenheng med hvilken teknologi som ble brukt til opptakene. Dette gjelder også for musikkutgivelser.

Ifølge Lasse Svendsen finnes det relativt gamle opptak fra midten av 1990-årene som låter så bra at de kan overføres til Blu-ray med topp resultat.

Bestselgeren hos Platekompaniet er likevel av nyere dato:

David Gilmours konsertutgivelse fra i fjor, "Remember The Night", er trolig den vi har solgt mest av, Pink Floyd-publikummet har jo alltid vært opptatt av lydkvalitet. For øvrig har vi solgt greit av Led Zeppelins konsertfilm "The Song Remains The Same", selv om den har gått klart bedre på DVD, opplyser Tore Hanssen.

Så langt har utvalget av musikk-Blu-ray vært skralt i norske butikker, og noe bedre på import. Men i løpet av høsten og vinteren håper jeg at noe kan begynne å skje.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere