Gammel og ny kirkemusikk

Som en rød tråd gjennom konsertene er møtet mellom gammelt og nytt. Århundrelange tradi- sjoner presenteres i ny drakt. Det er tid for kirkemusikkfestival i Oslo.

Oslo: I 2000 startet Bente Johnsruds idé om en kirkemusikkfestival, og i år er det sjette gang den årlige festivalen arrangeres. På både dag- og kveldstid, fra 17. til 26. mars, kan du høre tonene fra norske og internasjonale stjerner, i flere Oslo-kirker.

Vi er stolte av å kunne presentere flotte musikere og et så bredt repertoar, sier Bente. I år arrangeres 25 prosjekter i 11 forskjellige kirkerom, og repertoaret spenner fra Händel og Bach til kjente salmer i ny innpakning, spilt av Iver Kleive og Terje Rypdal.

Sakralmusikk

Bente Johnsrud, som er utdannet Master of Arts og er høyskolekandidat i kultur, har blant annet jobbet som leder for Oslo Domkor i syv år. Nå driver hun Oslo internasjonale kirkemusikkfestival, og arranger den hvert år til stor glede for publikum, utøvere og miljøet generelt.

Festivalen har vært med på å sette kirkemusikken enda mer på dagsorden, sier Bente.

Hun forklarer at kirkemusikken, eller den sakrale musikken, gjerne har utgangspunkt i bibelske tekster eller tekster som har henvisninger til bibelske hendelser. Kirkemusikk representerer dessuten et sjangermangfold som er ganske unikt. Ikke bare gammel tradisjonsrik musikk representerer kirkemusikken, men forskjellige typer samtidsmusikk er også til stede.

Det lages til og med hip-hop og rap i kristen drakt, sier Bente. Nå er det festivalen som står i høysetet, og hun synes det er vanskelig å trekke frem et høydepunkt, men vil anbefale konsertene som holdes i Domkirken, siden den etter festivalen stenger for rehabilitering.

En unik anledning til å få med seg kirkerommet før det lukkes, og samtidig nyte nydelig kirkemusikk, sier hun.

Spesialist og tolker

Festivalen presenterer i år to hovedsatsinger, som på hver sitt vis tar tak i nytt og gammelt fra kirkemusikkens verden. Den ene delen er kalt Gamle mestere og ny kirkemusikk. Her er store mesterverk fra kirkemusikkhistorien presentert sammen med nyskrevet musikk. Noen av vår tids mest særegne og interessante komponister har skrevet verkene. Den andre delen er en internasjonalt enestående satsing, kan Bente fortelle. Hver festival frem til og med 2010 skal presentere et nytt Händel-oratorium.

Alle kjenner Messias, men Händel skrev faktisk ytterligere 18 engelske sakrale oratorier, mesterverk alle som én, sier Bente.

Hun har knyttet en av verdens fremste spesialister og fortolkere av Händel i dag, Laurence Cummings, til denne satsingen. Cummings vil i årets åpningskonsert lede fremføringen av det dramatiske oratoriet Samson, og han har med seg en stjernerekke av britiske utøvere. Blant annet London Handel Orchestra og guttekoret St. George's Chapel Choir, sammen med våre egne solister Njål Sparbo og Mona Julsrud.

Programmet til kirkemusikkfestivalen er svært omfattende. Du kan se hele programmet på www.kirkekonsertene.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.