RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gammelt nytt


RØFF I SKINN: Denne jakka likte jeg godt, sier Maria Skappel. Jakka blir likevel litt i dyreste laget til at hun kjøper den. FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD
RØFF I SKINN: Denne jakka likte jeg godt, sier Maria Skappel. Jakka blir likevel litt i dyreste laget til at hun kjøper den. FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD
For designer- student Maria Skappel er det mye inspirasjon å hente i kleshaugene på et loppemarked.

OSLO:Blant klesstativer og reoler med brukte klær står Maria Skappel og leter i utvalget på Høyenhall skoles loppemarked.
Nei, dette var dårlig synes jeg. Jeg finner ingenting. Sånn går det når man er for sent ute. Jeg kom 20 minutter over ni, men skal man få de beste godbitene må man komme før loppemarkedet åpner, sier Maria. Hun er andreårsstudent på Kunsthøgskolen på Grünerløkka der hun studerer klesdesign. I dag er hun på jakt etter klær til en prosjektoppgave og kanskje noe til seg selv.

Gammelt blir nytt

Jeg har en idé om å ta i bruk gamle stoffer jeg finner for å lage en ny kreasjon. For eksempel kunne jeg tenke meg å bruke elementer av en gammel herredress i mitt nye prosjekt. Egentlig er jeg en nybegynner når det gjelder å handle klær på loppemarked, men jeg ønsker å bli flinkere til å bruke brukt tøy når jeg designer antrekk, sier Maria.
Hun kan fortelle at hun helt siden hun var liten har vært med på loppemarkeder.
Men i motsetning til brukte gjenstander har jeg vært litt skeptisk til brukte klær. Mange av de jeg studerer med på skolen er helt loppemarkedgale, så entusiasmen deres smittet etter hvert over på meg, ler hun.
Åh, den her var jo ganske fin, utbryter Maria da hun kommer over en lysebrun jakke i skinn.
Men veldig varm, konstaterer hun etter å ha prøvd den på.
200 kroner? Det ble litt dyrere enn hva jeg hadde tenkt meg, sier Maria og setter kursen videre mot skoavdelingen.

Skogales paradis

Jeg er helt skogal, så dette kan bli farlig, advarer hun.
Og ganske riktig: Marias øyne faller først på et par høyhælte hvite og røde sko.
Disse var søte! Altfor store, men jeg må ha dem likevel. Og hva med disse? Maria holder opp et par hvite, også de med høy hæl.
Hmm, nei disse var ikke helt min stil, sier hun etter å ha prøvd et par mørkeblå pensko med tynne stropper. Maria saumfarer bordene med sko med trent blikk. Et par svarte sko med åpen tå og et par støvletter havner også i handleposen.
Nei, nå må jeg slutte å se mer før det går helt over styr, sier Maria og griper etter lommeboka for å betale. Fire par sko til 40 kroner kan gjøre enhver skogal jente glad.
Gjennom skolens korridorer går ferden videre på jakt etter flere lopper.
Det er positivt at man kan ta i bruk gamle klær. Vi lever i et bruk- og kastsamfunn, og alle klærne vi kaster årlig utgjør et kjempestort miljøproblem. Derfor håper jeg at flere kan kjøpe brukt, oppfordrer Maria.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere