RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Går til krig mot søpla


Grillsesongen er like om hjørnet. Hjelp kommunen å holde parkene rene. (ARKIVFOTO: SVEN CHR. STENVAAG)
Grillsesongen er like om hjørnet. Hjelp kommunen å holde parkene rene. (ARKIVFOTO: SVEN CHR. STENVAAG)
Friluftsetaten satser beinhardt på å vinne kampen mot søpla i hovedstadens parker denne sommeren.

OSLO: Oslofolk er blitt flinkere til å benytte seg av hovedstadens grønne lunger de senere årene. En av årsakene er lengre somre.

Hyppigere bruk av parker er positivt, men gir også utfordringer hva angår søppel, noe kommunen nå lover å ta tak i for alvor.

Flere søppelkasser

Oppskriften er enkel. Hele 724 søppelbeholdere står til publikums disposisjon i de park- og friområdene etaten har ansvar for i byen.28 av disse beholderne er såkalte moloker, som hver rommer 5000 liter søppel.

Det betyr at en molok har samme kapasitet som 40 vanlige søppelbeholdere. Fordi molokene har så stort innvendig volum, er kapasiteten økt vesentlig, selv om antallet søppelbeholder-enheter på friområdene er nokså stabilt.

Mange er flinke til å kaste søpla i beholdere, men så er det også en alt for stor gruppe mennesker som ikke er flinke nok. Økt bruk av parker betyr erfaringsvis også mer søppel, forteller Anne Aakervik, informasjonssjef i Friluftesetaten.

Hun oppfordrer folk til å sjekke ut søppelforholdene allerede når de kommer til parken.

Ofte er det noen som bare slenger fra seg søpla i området rundt avfallsbeholderen. Dermed blir mange lurt til å tro at beholderen er full. Mitt råd og ønske er at publikum tar en kikk oppi beholderen. Vi har satt oss som mål at disse skal tømmes så ofte at vi slipper søppel utenfor kassene, sier Aakervik.

Kasser til engangsgriller

Engangsgriller må ikke kastes i vanlige søppelbeholdere eller moloker. Derfor er i alt 19 spesialbeholdere for engangsgriller utplassert. Blant annet i Hvervenbukta, på Ingierstrand, Nordstrand bad, Katten og Ekeberg. Cuba, Myraløkka, St. Hanshaugen og Ola Narr er andre steder.

Ved siden av grillkassene står det som regel en molok. Meningen er at matrester og annet søppel kastes i moloken, mens engangsgrillen med kullet, legges i grillkassen. Det er den beste måten å hindre lukt fra matavfallet og brannskader fra en varm engangsgrill.

Tømming

All søppelrydding og tømming av beholdere gjøres av entreprenører på oppdrag av Friluftsetaten. I henhold til kontraktene skal det alltid være plass til å kaste søppel i beholderne, og tømmefrekvensen bestemmes av dette.

På solskinnsdager med spesielt stor publikumstilstrømming, kan det likevel hende at en og annen beholder er full noen timer. Da er det som regel plass i en av de andre nærmeste beholderne.

Gi gjerne beskjed til Friluftsetaten postmottak@friluftetaten.oslo.kommune.no om eventuelle fulle søppelkasser.

Samarbeid

Trafikketaten og Friluftsetaten har inngått et samarbeid med sikte på å yte publikum bedre service i sommer. Trafikketatens betjenter skal jevnlig besøke de mest brukte parkene for å og rettlede publikum og svare på eventuelle spørsmål knyttet hvordan man best skal kvitte seg med eget avfall.

Vi ønsker større fokus på informasjon enn bøtelegging. Folk vil nok gjerne kaste søppel i beholdere bare forholdene legges godt nok til rette for det, håper Aakervik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere