*Nettavisen* Nyheter.

Går til motangrep på allergi-aksjonen

Utbyggerne av Årvoll ridesenter slår tilbake mot "allergiaksjonistene". - Vi har ikke registrert en eneste klage på allergi i dokumentasjonen som er innhentet, sier Albert Hæhre.

ÅRVOLL: Utbyggeren tar all kritikk og angst for hesteallergi på alvor. Men i lys av fremlagt informasjon mener han "ridesenterkrigen" på Årvoll fremstår i et annet lys. Undersøkelser og dokumentasjon fra Oslo, Sverige og utlandet tyder på at faren for å utvikle hesteallergi er betydelig overdrevet. - Du utvikler ikke hesteallergi av å se på en hest på 70 meters avstand. Du må være i direkte kontakt med hest eller klær med hestehår, sier Hæhre til Lokalavisen Groruddalen.

Ingen klager på allergi

Lokalavisen Groruddalen har undersøkt hvorvidt hesteallergi er et helseproblem i andre bydeler i Groruddalen. Bydelsoverlege Johan Torper avkrefter at Stovner ridesenter utgjør et helseproblem for naboene og de 700 elevene på Stovner videregående skole.
- Jeg har ikke klart å finne noe, og da har jeg sjekket tilbake til 1992, sier han.
Årvoll skole med 700 elever har Årvoll gård som nabo. Ingen allergiske plager er ifølge skolen innmeldt, til tross for at hester rir inne på området. Løren barneskole har Bjerke travbane og 200 hester som nabo. Skolen ble flyttet av miljøhensyn i 2005 for å unngå støvplager. Ingen allergiplager er registrert. Det samme gjelder Tonsenjordet og Refstad barnehage (100 barn), som også grenser til Bjerkebanen.
Helsekonsulent Marthe Bratsvedal i bydel Grorud bekrefter at det ikke har vært klager på allergi ved hesteanlegg som grenser til barnehager og tett boligbebyggelse. Kollegaen i Alna bekrefter det samme. Tveten gård har Sørhellinga barnehage som nabo. Barna her er allergikere. Hestene utgjør ikke noe særskilt allergiproblem. Bydelsoverlege Frantz Leonard Nilsen i bydel St.Hanshaugen avkrefter at hesteallergi utgjør noen fare. Det samme sier styreleder Dag Ellingsen i Sogn Terrasse boligsameie.
- Jeg synes hester i vårt boligområde som nabo er sjarmerende, skriver han.

Forskning i Sverige

Overlege Lars Barregård ved Västra Götlandsregionens Miljømedicinska Centrum, slår fast at man ikke blir eksponert for hesteallergi ved å være nær en stall.
- Da kreves en kraftigere og mer langvarig eksponering, for eksempel ved ridning eller arbeid med hest, skriver overlegen.
Magnus Wickman anbefaler en generell sikkerhetsavstand på 50-100 meter mellom bolig og stall. - Da unngår man risiko for de som allerede er følsomme, skriver han.
Forsker og agronom ved Sveriges landbruksuniversitet, Catharina Svala, har studert både gamle og nye plantegninger for Årvoll ridesenter. Hun konkluderer med at senteret ikke utgjør noen fare på Årvoll. Etter at ridebanen nå er flyttet 190 meter lenger nord, er man 100 prosent gardert og vel så det, mener forskeren.
Ifølge Hæhre skal aksjonistene basere sin frykt på registreringer av spredning av allergener, informasjon hentet ut fra nettet. Denne forteller at allergener spres med luften.
Enkelte frykter at liv går tapt om senteret bygges, enten i form av ihjelsparking eller hesteallergi. Hæhre vet ikke om han skal le eller gråte.
- Det er ti ganger større sjanse for at folk dør av fugleinfluensa enn av hesteallergi, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.